Συντάκτης: Μάνος Τσαλδάρης

«Η “μαϊμού” τσάντα αγοραζόταν είκοσι ευρώ, πωλούνταν στον “μιλημένο” καταστηματάρχη στα 300 ευρώ και ο καταναλωτής την αγόραζε σε… προσφορά σαν “γνήσια” στα 1.000 ευρώ».

Είναι το παράδειγμα που έδωσε χθες αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσιάζοντας την υπόθεση της εξάρθρωσης δύο συνεργαζόμενων συμμοριών που έφερναν από την Τουρκία άριστα απομιμητικά προϊόντα και τα διέθεταν σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τις συνοικίες της, ιδίως της «δυτικής όχθης». Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπολογίζεται ότι το κύκλωμα είχε έσοδα πάνω από 3.637.000 ευρώ!

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει αποδειχτεί ότι διαδραμάτιζαν τρεις τελωνειακοί υπάλληλοι των Κήπων του Εβρου και δύο αστυνομικοί, από τους οποίους συνελήφθη ο ένας που βρισκόταν σε υπηρεσία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και μέσω αυτής ήταν σε θέση να βοηθά άμεσα τα μέλη των συμμοριών, παρέχοντάς τους όποιες πληροφορίες τού ζητούσαν: από τα στοιχεία ενός αυτοκινήτου και του ιδιοκτήτη του ως εκείνα της κατοικίας ατόμων που τους χρωστούσαν χρήματα. Ο άλλος αστυνομικός δεν είχε τόσο ενεργό εμπλοκή, γι’ αυτό σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για απιστία προς την υπηρεσία.

Ο ρόλος όμως των τελωνειακών ήταν πιο σημαντικός, αφού φρόντιζαν να ενημερώνουν τα μέλη του κυκλώματος για το πότε είχαν υπηρεσία και εκείνα προγραμμάτιζαν τον χρόνο που θα περνούσαν από το τελωνείο οι νταλίκες με τα «μαϊμού» εμπορεύματα, οπότε και δεν ελέγχονταν από τους συνεργούς τους τελωνειακούς, ενώ παράλληλα έκαναν τα «στραβά μάτια» όταν τα «φορτωμένα» μέλη περνούσαν με χιλιάδες ευρώ (μοιρασμένα –για να μην κινούν υποψίες– σε 500ευρα) προκειμένου να πληρώσουν τους Τούρκους προμηθευτές των απομιμητικών προϊόντων.

Για τη… διευκόλυνση που παρείχαν οι τελωνειακοί εισέπρατταν από 300 έως 1.000 ευρώ την νταλίκα, ανάλογα με το είδος του προϊόντος που έμπαινε παράνομα.

Κατάσχεση «μαιμού» ποριόντων

Τα μέλη του κυκλώματος είναι στην πλειονότητά τους ομογενείς από τη Γεωργία. Τα προϊόντα «μαϊμού» ήταν κυρίως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και άλλα αξεσουάρ, καθώς και αθλητικά είδη, τα οποία έφεραν τις φίρμες γνωστών πανάκριβων εταιρειών και ήταν τόσο υψηλής πιστότητας που δεν μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν και οι πιο έμπειροι.

Οι τιμές μάλιστα που τα πουλούσαν οι καταστηματάρχες ήταν κοντά στις τιμές των γνησίων και έκαναν δήθεν μεγάλες εκπτώσεις. Γνώριζαν όμως ότι ήταν απομιμήσεις και γι’ αυτό ανάμεσα στα συνολικά 66 άτομα για το οποία σχηματίστηκε δικογραφία ανήκουν και οι καταστηματάρχες.

Το κύκλωμα μέσω των εταιρειών που είχε συστήσει φρόντιζε στη συνέχεια να ξεπλένει το μαύρο χρήμα μέσω ενός τουριστικού γραφείου που είχε ανοίξει σχετικά πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο είχαν αγοράσει τουλάχιστον πέντε πούλμαν, ενώ είχαν αγοράσει και λεωφορεία δρομολογημένα στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Παράλληλα φρόντιζαν να αγοράζουν κερδισμένα τυχερά δελτία, ενώ εξετάζεται εάν χρησιμοποιούσαν και άλλους τρόπους.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή και χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών.

ΠΗΓΗ