Το βιβλίο του Γ. Μαυρογορδάτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Γιατί να ασχοληθεί κανείς µε τα γράµµατα του βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄ προς την Ιταλίδα ερωµένη του Πάολα; Υπάρχουν ερωτικές επιστολές που περιέχουν πολύτιµες πληροφορίες γενικότερης σηµασίας, πέρα από τα ερωτόλογα, τις αναπολήσεις, τις φαντασιώσεις ή άλλες «γαργαλιστικές» αλλά ριζικά ιδιωτικές λεπτοµέρειες. Τέτοιες είναι και οι επιστολές του Κωνσταντίνου προς την Πάολα. Μας λένε πολλά για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου, από το ίδιο του το χέρι.
Καµία άλλη πηγή δεν έχει τέτοια αµεσότητα, ούτε τόση αξιοπιστία. Γι’ αυτό άλλωστε τις έχουν χρησιµοποιήσει ως τεκµήρια (χωρίς να παραπέµπουν όπως όφειλαν) ένας ακραιφνής µοναρχικός σαν τον Παναγιώτη Πιπινέλη και ένας αφοσιωµένος αυλικός σαν τον Κωνσταντίνο Λούρο. Έτσι βρέθηκαν αποσπάσµατά τους ακόµη και στην επίσηµη ιστοσελίδα της πρώην βασιλικής οικογένειας…
Ο σκοπός του βιβλίου «Τα γράµµατα στην Πάολα: Τι µας λένε για τον Κωνσταντίνο Α’» του Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι περιορισµένος και εστιασµένος: να αναδείξει κρίσιµα στοιχεία της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου, όπως προκύπτουν από τα δικά του γράµµατα. Ίσως έτσι φανεί και η αναντιστοιχία µεταξύ του πραγµατικού προσώπου και του ειδώλου που λάτρεψε η µισή Ελλάδα.
Το βιβλίο αυτό συµπληρώνει τα προηγούµενα δύο βιβλία για τον Εθνικό ∆ιχασµό (1915 και Μετά το 1922). Το ζητούµενο εξακολουθεί να είναι η κατανόηση, η εξήγηση, η ερµηνεία – όχι η καταγγελία. Το ζητούµενο αυτό
υπηρετεί και η εικονογράφηση µε πολλές φωτογραφίες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστήµη στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστήµια ως επισκέπτης καθηγητής. Για το βιβλίο του Stillborn Republic τιµήθηκε µε την ανώτατη διάκριση της Αµερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήµης. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Οµάδες πίεσης και ∆ηµοκρατία (2001), 1915: Ο Εθνικός ∆ιχασµός (2015)και Μετά το 1922: Η παράταση του ∆ιχασµού (2017).
ΠΗΓΗ