Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πιθανός με αρκετές διαφορετικές μεθόδους. Δείτε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό Android ή iPhone, μέσω των υπηρεσιών της Google και της Apple, αλλά και με τρίτες εφαρμογές.

Για κανονική πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις μπλοκαρισμένες σελίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για όποιο λόγο κι αν έχουν λογοκριθεί, βάλε Cyberghost μόνο με $2,75 το μήνα. Ούτε ο πάροχος του ίντερνετ δεν θα ξέρει σε ποιες σελίδες θα μπαίνεις, και δεν θα μπορεί να μπλοκάρει καμία τους:

Έχει ίντερνετ το κινητό?

O εντοπισμός κινητού και η απομακρυσμένη διαχείριση είναι ενέργειες δυνατές αν και μόνο αν το κινητό που χάσαμε, Android ή iPhone, έχει πρόσβαση στο Internet μέσω κάποιου προγράμματος κινητού ίντερνετ 3G ή 4G ή έστω με WiFi.

Αν χάσαμε το Android ή το iPhone κινητό μας και δεν είχε σύνδεση στο ίντερνετ, είναι αδύνατος ο εντοπισμός κινητού από έναν απλό χρήστη με τον αριθμό τηλεφώνου ή το IMEI. Ο πάροχος δεν θα κάνει εντοπισμό με τριγωνισμό χωρίς δικαστικό ένταλμα.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone εντοπισμός κινητού εύρεση κινητού 01

Στην περίπτωση που είχαμε κλειστό το ίντερνετ στο κινητό, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που μας επιτρέπουν να ενεργοποιήσουμε τα δεδομένα και το WiFi της συσκευής μας μέσω SMS, ή να μας ειδοποιήσουν αν αλλαχτεί η SIM.

Έχασα το κινητό μου, τι πρέπει να κάνω?

Το να χάσουμε το κινητό μας μπορεί να προκαλέσει από απλό άγχος μέχρι πανικό. Σε αυτή την ψυχική κατάσταση, είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή σκέψη για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.

Συγκεντρώσαμε συνοπτικά τις απαραίτητες ενέργειες, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, που αν γίνουν εγκαίρως αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να ξαναβρούμε το κινητό.

Μπορείτε να τις γράψετε σε ένα χαρτάκι post-it ή σε μια επαγγελματική κάρτα που να έχετε πάντοτε μαζί σας. Έτσι, αν συμβεί το χειρότερο, θα έχετε άμεση και σωστή καθοδήγηση. Στη συνέχεια του οδηγού, θα αναλύσουμε τα βήματα.

bloc-1300653_960_720

Μετά την απώλεια ή κλοπή Android κινητού:

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone με κινητό Internet 3G/4G.
  • Ανοίγουμε το browser, κάνουμε αναζήτηση “Διαχείριση συσκευής Android“.
  • Ανοίγουμε τη σελίδα devicemanager της Google. Κάνουμε αποσύνδεση από το λογαριασμό που ίσως είναι συνδεδεμένος και συνδεόμαστε με τον προσωπικό μας λογαριασμό Google.
  • Κλειδώνουμε εξ αποστάσεως το κινητό μας με το Κλείδωμα/Lock. Γράφουμε πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος το βρήκε.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Κλήση/Ring. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν είχαμε ενεργοποιημένη την Τοποθεσία/Location στο κινητό μας, η σελίδα θα το εντοπίσει και στο χάρτη, με ακρίβεια 20 μέτρα.
  • Αν είμαστε 100% σίγουροι πως δεν πρόκειται να το βρούμε, κάνουμε Διαγραφή/Erase, ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.

Μετά την απώλεια ή κλοπή του iPhone:

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone με κινητό Internet 3G/4G.

Αν έχουμε πρόσβαση στο Internet από άλλο iPhone ή από υπολογιστή

  • Μπαίνουμε το iCloud.com και συνδεόμαστε με το λογαριασμό μας.
  • Ανοίγουμε την Εύρεση iPhone/Find iPhone και επιλέγουμε τη συσκευή μας.
  • Ενεργοποιούμε τη Λειτουργία απώλειας/Lost Mode.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Αναπαραγωγή ήχου/Play Sound. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν όλες οι δυνατότητες εντοπισμού έχουν εξαντληθεί, προχωράμε στο Σβήσιμο iPhone/Erase iPhone. 
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.

Αν έχουμε πρόσβαση στο Internet από Android

  • Ανοίγουμε το Google Play στην συσκευή.
  • Ψάχνουμε και εγκαθιστούμε το xFi Locator.
  • Συνδεόμαστε στο iOS με τα στοιχεία του λογαριασμού μας iCloud
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την επιλογή  Ήχος/Sound. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Μπορούμε να δοκιμάσουμε να πλοηγηθούμε μέχρι τη συσκευή μας με την επιλογή Πλοήγηση/Navigate
  • Αν όλες οι δυνατότητες εντοπισμού έχουν εξαντληθεί, ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.
Απαραίτητες προληπτικές ρυθμίσεις ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός κινητού

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα, ο εντοπισμός κινητού γίνεται πολύ πιο εύκολος αν έχουμε κάνει τη σωστή προετοιμασία πριν χαθεί το κινητό.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε φροντίσει τα εξής:

  • Έχουμε συνδεδεμένο το Android κινητό με το λογαριασμό μας της Google, και το iPhone με το iCloud.
  • Έχουμε ρυθμισμένη τη συσκευή να κλειδώνει με PIN ή μοτίβο μετά από σύντομο διάστημα που δεν τη χρησιμοποιούμε.
  • Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που να περιλαμβάνει Internet με 3G ή 4G και το έχουμε συνεχώς ενεργοποιημένο εκτός σπιτιού.
    Υπάρχουν προγράμματα mobile Internet για κάθε τύπο σύνδεσης και πορτοφόλι.
  • Κρατάμε ενεργοποιημένη την τοποθεσία/location, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί το κινητό μέσω GPS στο χάρτη.
  • Γνωρίζουμε το IMEI της συσκευής μας, πληκτρολογώντας *#06# στο αριθμητικό πληκτρολόγιο για την κλήση.
  • Εγκαθιστούμε μια ειδική εφαρμογή ανίχνευσης στο Android. Προτείνουμε το Android Lost, τη λειτουργία του οποίου θα αναλύσουμε πιο κάτω στον οδηγό.
    Η προεγκατεστημένη εφαρμογή Find iPhone του iOS είναι υψηλής ποιότητας.

Βέβαια, με το 3G/4G και την τοποθεσία συνεχώς ενεργά, η μπαταρία θα εξαντλείται γρηγορότερα από ότι είχαμε συνηθίσει. Εσείς θα κρίνετε αν η επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής αξίζει σε σχέση με τη χαμηλότερη αυτονομία.

Δείτε τον οδηγό μας για το πώς να φροντίζετε καλύτερα την υγεία της μπαταρίας σε κάθε συσκευή:

Αν ακούμε μουσική με ενσύρματα ακουστικά, είναι καλή ιδέα να αποσυνδέσουμε τα ακουστικά από το κινητό μόλις σταματήσουμε την ακρόαση.

εντοπισμός κινητού εντοπισμός android εντοπισμός iPhone 01

Με συνδεδεμένα ακουστικά, δεν είναι δυνατός ο ηχητικός εντοπισμός. Μόνο αν έχουμε ασύρματα Bluetooth ακουστικά και ειδικές εφαρμογές εντοπισμού μπορεί να λειτουργήσει ο ηχητικός εντοπισμός.

Η απόλυτη προστασία δωρεάν για τρεις μήνες

Τέλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο εντοπισμός κινητού είναι πολύ πιο δύσκολος σε περίπτωση κλοπής.

Ένας έμπειρος κλέφτης ξέρει να αφαιρέσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τη SIM και να κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό. Αν γίνουν αυτές οι δύο ενέργειες, οι πιθανότητες εύρεσης του κινητού εκμηδενίζονται.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone factory reset

Εντοπισμός Android κινητού από την Google

Τα περισσότερα Android κινητά δεν έχουν προεγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την εύρεση κινητού σε περίπτωση απώλειας.

Εφόσον όμως έχουμε συνδεδεμένο το κινητό μας με το λογαριασμό μας της Google, ο εντοπισμός κινητού είναι δυνατός μέσα από εργαλεία της Google.

Εντοπισμός κινητού Android από φορητή συσκευή

Συνήθως την συσκευή την χάνουμε εκτός σπιτιού ή γραφείου, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε PC. Και στον εντοπισμό κινητού, κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Το ιδανικό σενάριο είναι αν βρισκόμαστε με κάποιο φίλο, γνωστό, συγγενή, ή συνεργάτη που να έχει mobile internet στο κινητό του. Για πολλούς, αυτό είναι σχετικά απλό.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone εντοπισμός κινητού εύρεση κινητού 01

Η πιο εύκολη μέθοδος είναι να ανοίξουμε τον browser στη συσκευή του φίλου μας και να ψάξουμε “Διαχείριση συσκευής Android”.

Στα αποτελέσματα επιλέγουμε αυτό που αναφέρει Google.com > devicemanager.

εντοπισμός android εντοπισμός iphone εντοπισμός κινητού εύρεση κινητού 02

Αποσύνδεση, σύνδεση, και εντοπισμός κινητού Android

Από τον παραπάνω σύνδεσμο, θα εμφανισθεί η σελίδα όπου λογικά θα είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του ατόμου στον οποίο ανήκει το τηλέφωνο.

Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας λογαριασμό, πρέπει πρώτα να αποσυνδεθούμε, πατώντας πάνω δεξιά στη φωτογραφία του φίλου…

Εντοπισμός-Τηλεφώνου61αα

…και στην νέα σελίδα που θα εμφανισθεί προσθέτουμε τον λογαριασμό μας, πληκτρολογώντας το email και τα συνθηματικά μας.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου61ααα

Θα δούμε ότι θα εμφανισθεί η διαχείριση συσκευής στον λογαριασμό μας, και η έναρξη της επικοινωνίας με αυτήν.

Screenshot_2

Αν έχουμε συνδέσει περισσότερες συσκευές , σε λίγο θα εμφανισθούν όλες, έτσι ώστε να επιλέξουμε αυτή που χάθηκε.

Screenshot_6

Επιλέγοντας στο χαμένο κινητό, και εφόσον έχουμε ενεργοποιημένη την τοποθεσία (location) θα εμφανισθεί η σελίδα που μας δίνει την δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού.

Η ακρίβεια του εντοπισμού έχει ακτίνα 20 μέτρα. Συνεπώς, μας ενημερώνει για τη γενική περιοχή που βρίσκεται το τηλέφωνο, αλλά δεν θα δείξει πχ το ακριβές δωμάτιο που βρίσκεται ή το ακριβές άτομο που το έχει ίσως στην τσέπη του.

Ο πραγματικός εντοπισμός κινητού γίνεται με τις επιλογές που μας δίνονται.

Screenshot_5-2

Η πρώτη χρήσιμη ενέργεια είναι το κλείδωμα της συσκευής. Αυτό θα κλειδώσει το κινητό μας εξ’ αποστάσεως με κωδικό της επιλογής μας, ακόμη και αν δεν είχαμε ορισμένο ήδη κάποιο pin συσκευής ή κάποιο μοτίβο.

Μάλιστα, στο μήνυμα ανάκτησης μπορούμε να γράψουμε κάτι χρήσιμο που θα φαίνεται στην κλειδωμένη οθόνη, όπως “Χαμένο κινητό, παρακαλώ καλέστε στο νούμερο”.

Στο πεδίο “αριθμός τηλεφώνου” βάζουμε προφανώς το τηλέφωνο της συσκευής με την οποία γίνεται ο εντοπισμός κινητού, όχι τον δικό μας αριθμό.

Screenshot_8

Η λειτουργία ηχητικής κλήσης είναι χρήσιμη αν η συσκευή χάθηκε σε γνωστό σημείο. Ο ηχητικός εντοπισμός θα λειτουργήσει ακόμη και αν η χαμένη συσκευή μας βρίσκεται στο αθόρυβο ή τη δόνηση.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 19

Η διαγραφή είναι η λύση απελπισίας. Αν δεν ακούμε τίποτα με τον ηχητικό εντοπισμό και βλέπουμε στο χάρτη η συσκευή μας να απομακρύνεται, με τη διαγραφή θα διαγράψουμε όλα τα προσωπικά μας δεδομένα από τη συσκευή.

Με την ενέργεια αυτή, ο εντοπισμός κινητού μέσω Google είναι πλέον αδύνατος.

Screenshot_9

Εντοπισμός κινητού Android με την εφαρμογή της Google

Ορισμένες συσκευές Android έχουν προεγκατεστημένη την εφαρμογή Διαχείριση συσκευής Android.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 5

Αν η συσκευή με την οποία θα γίνει ο εντοπισμός κινητού έχει ήδη αυτή την εφαρμογή, μπορούμε να γλιτώσουμε πολύτιμο χρόνο, αντί να ψάχνουμε τη σελίδα για τη διαχείριση συσκευής.

Όταν τρέξουμε την εφαρμογή, θα εμφανισθεί η καρτέλα που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του γνωστού μας. Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας, πατάμε πάνω στην διαχείριση συσκευής και επιλέγουμε “Επισκέπτης”…

2016-08-19-04-59-23

…και αμέσως μετά συνδεόμαστε με τα δικά μας στοιχεία.

2016-08-19-05-02-05

Από εκεί και πέρα κάνουμε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λειτουργίες που είδαμε παραπάνω στον οδηγό.

Ο εντοπισμός κινητού Android με εφαρμογή μετά την απώλεια

Ο εντοπισμός κινητού με ειδικές εφαρμογές έχει υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας απ’ ότι με τα εργαλεία της Google. Το πρόβλημα όμως είναι πως συνήθως πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει μια ειδική εφαρμογή πριν χάσουμε το κινητό.

Το Android Lost είναι από τις ελάχιστες δωρεάν εφαρμογές την οποία μπορούμε να εγκαταστήσουμε και ενεργοποιήσουμε ακόμα και αφού χαθεί το κινητό μας. Εφόσον βεβαίως το κινητό έχει πρόσβαση στο Internet με κάποιο πρόγραμμα 3G/4G.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 33

Ενώ ο εντοπισμός κινητού υποστηρίζεται από αρκετές εφαρμογές, θεωρούμε πως το Android Lost είναι μία από τις καλύτερες. Ακόμα και στη δωρεάν έκδοση προσφέρει δυνατότητες που πολλές αγορασμένες εφαρμογές αδυνατούν να παρέχουν.

Απομακρυσμένη εγκατάσταση και ενεργοποίηση Android Lost

Η απομακρυσμένη εγκατάσταση του Android Lost στη χαμένη μας συσκευή μπορεί να γίνει από κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Ανάλογα όμως με το μέσο είναι ελαφρώς διαφορετική η διαδικασία.

Από PC

Αν ο εντοπισμός κινητού γίνει από υπολογιστή, σταθερό ή laptop, θα πρέπει να ανοίξουμε το Google Play και να συνδεθούμε με τον προσωπικό μας λογαριασμό.

Aν είναι κάποιος άλλος λογαριασμός συνδεδεμένος, κάνουμε κλικ πάνω δεξιά στο εικονίδιο του λογαριασμού και επιλέγουμε Add account / Προσθήκη λογαριασμού.

Screenshot_3

…Θα εμφανιστεί η γνώριμη καρτέλα για να εισάγουμε το email και τα συνθηματικά…

Screenshot_5

Αφού συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στη Google, επιλέγουμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή στην συσκευή που ενδιαφερόμαστε να την εγκαταστήσουμε.

Screenshot_4

Από Android

Αν η απομακρυσμένη εγκατάσταση θα γίνει από συσκευή Android, χρειάζεται προσοχή.

Θα πρέπει να συνδεθούμε  στον λογαριασμό μας στο Google play από τον διαθέσιμο browser της φιλικής συσκευής και όχι από την εφαρμογή του Google play που θα είναι εγκαταστημένη εκεί.

2016-08-19-04-04-36

Θα μας ανοίξει η σελίδα με τον λογαριασμό του γνωστού μας. Για να προσθέσουμε τον δικό μας λογαριασμό, ανοίγουμε το μενού από τις γραμμές (≡), πατάμε στο μολυβάκι…

2016-08-19-04-07-40

…όπου θα μας εμφανισθεί η καρτέλα για να προσθέσουμε τον δικό μας λογαριασμό.

2016-08-19-04-08-00

Εισάγουμε το email και τα συνθηματικά μας, και θα εμφανισθούν άλλες δυο καρτέλες που θα μας ζητά η Google να συμπληρώσουμε τα στοιχεία πληρωμής και τα σχετικά, τα οποία όμως είναι ανούσια και τα παρακάμπτουμε…

2016-08-19-04-08-26

…για να καταλήξουμε στο κατάστημα όπου είναι ο λογαριασμός μας  συνδεδεμένος.

Αναζητούμε την εφαρμογή και πατάμε στο “Install” για να εγκατασταθεί απομακρυσμένα στην συσκευή που επιλέξαμε.

2016-08-19-04-31-17

Από iPhone ή iPad

Από τον safari browser της φιλικής συσκευής πηγαίνουμε στο Google play και προσθέτουμε τον λογαριασμό μας…

Screenshot_1a

…τα στοιχεία μας…

Screenshot_3

…και αφού αναζητήσουμε το Android Lost, αμέσως μετά το εγκαθιστούμε απομακρυσμένα στην συσκευή που αγνοείται.

Screenshot_4

Το μαγικό SMS

Αρχικά, περιμένουμε ένα με δυο λεπτά για να εγκατασταθεί απομακρυσμένα η εφαρμογή. Στη συνέχεια, προχωράμε στην ενεργοποίηση της, ώστε να προχωρήσει ο εντοπισμός κινητού.

Από την ιστοσελίδα androidlost.com στέλνουμε στο χαμένο κινητό μας SMS με το ακόλουθο κείμενο:

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 40α

Με αυτό το μήνυμα, ενεργοποιείται αυτόματα η σύνδεση του Android Lost με τον λογαριασμό μας στην Google.

Αυτή η εξαιρετική αυτόματη σύνδεση μέσω ενός μηνύματος, θα γίνει άμεσα εάν η χαμένη συσκευή μας είναι online. Αν δεν είναι, Θα συνδεθεί στο Android Lost, όταν κάποια στιγμή θα έχει ίντερνετ.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 40

Και στις δύο περιπτώσεις το όφελος είναι σημαντικό, εφόσον προλάβαμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, πριν βγει η κάρτα sim.

Με τις εξαιρετικές λειτουργίες που προσφέρει το Android Lost στη σελίδα του, ο εντοπισμός κινητού γίνεται αρκετά πιο πιθανός.

Είναι αυτονόητο ότι αν είχαμε φροντίσει την εγκατάσταση της εφαρμογής πριν χαθεί το κινητό, τα προηγούμενα βήματα με το SMS δεν χρειάζονται και έχουν μικρότερη σημασία.

Είναι όμως ζωτικής σημασίας τα βήματα που ακολουθούν, είτε είχαμε προ-εγκαταστήσει το Android Lost είτε όχι.

Χρησιμοποιώντας το Android Lost

Συνδεόμαστε αμέσως στην ιστοσελίδα androidlost.com, πατώντας πάνω δεξιά στην σελίδα, το Sign-in. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στην Google που μας καταχώρησε η εφαρμογή, με το μήνυμα που στείλαμε.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 41

Θα δούμε ότι η συσκευή μας είναι πλέον συνδεδεμένη, και ο εντοπισμός κινητού θα συνοδεύεται από χρήσιμες λειτουργίες ελέγχου και ανίχνευσης. Είναι τόσες πολλές που χρειάζεται ένας ολόκληρος οδηγός. Θα περιοριστούμε στις πιο κρίσιμες.

Η κρίσιμη λειτουργία αλλαγής SIM

Είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε με τις εξειδικευμένες λειτουργίες της εφαρμογής και όχι με τις συνήθεις του γεωγραφικού εντοπισμού, ήχων, και κάμερας, στις οποίες ωστόσο θα αναφερθούμε παρακάτω στον οδηγό.

Αν αυτός που βρήκε το κινητό άλλαξε την κάρτα SIM, το Android Lost έχει την δυνατότητα να μας στείλει SMS από την νέα κάρτα του επιτήδειου, στον αριθμό τηλεφώνου που του υποδείξαμε. Όπως για παράδειγμα, αυτό του φίλου μας.

Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί ακόμη και αν ο κλέφτης μετά την αφαίρεση της SIM, βάλει μια δικιά του και καταφέρει να λειτουργήσει την συσκευή, ο εντοπισμός κινητού συνεχίζει να έχει πολλές πιθανότητες.

Η ενεργοποίηση αυτών των λειτουργιών βρίσκεται στην αρχική σελιδα του Android Lost, όπου πατάμε πάνω στο εικονίδιο των ρυθμίσεων.

Screenshot_9

Έλεγχος και εντοπισμός κινητού με SMS

Ο εντοπισμός που αναλαμβάνουν οι εντολές μέσω sms από το φιλικό κινητό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Από τις ενότητες ‘Security” και “SMS” στην ιστοσελίδα της εφαρμογής, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτές τις εντολές αλλά και τις ειδοποιήσεις.

Screenshot_7-5

Οι εντολές είναι πολλές, περιλαμβάνοντας όλα τα είδη κλειδώματος, απενεργοποίησης και ειδοποιήσεων.

Από τις πιο χρήσιμες είναι η ενεργοποίηση των WiFi και 4G. Όπως επίσης και αυτή που εντοπίζει την τοποθεσία της συσκευής μέσω GPS. Θα πρέπει όμως, να είναι ενεργή η λειτουργία της τοποθεσίας.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 51a

Πρέπει να τονισθεί ότι όλες αυτές οι λειτουργίες χρειάζεται να ενεργοποιηθούν άμεσα. Γι’ αυτό έχουμε σημαντικό πλεονέκτημα αν είχαμε ήδη εγκατεστημένη την εφαρμογή, και είχαμε μελετήσει τις δυνατότητές της.

Ενεργοποίηση μπροστινής κάμερας και ηχογράφηση

Ξεκινάμε με τις λειτουργίες που υποδεικνύουν αν το χαμένο κινητό είναι online . Πατάμε στο “Controls”…

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 42

…και επιλέγουμε “Mobile”. Κάνουμε κλικ στο “Record” και λίγο αργότερα στο “Take picture”.

Αν η συσκευή βρίσκεται σε σύνδεση στο ίντερνετ, θα δούμε το πρόσωπο του κατόχου ή θα ακούσουμε τις συνομιλίες του περιβάλλοντος του. Η εφαρμογή παίρνει φωτογραφίες με κλειδωμένη οθόνη, χωρίς να το αντιληφθεί αυτός που το κρατάει.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 54

Εντοπισμός τοποθεσίας

Αμέσως μετά προχωράμε στον εντοπισμό της τοποθεσίας. Πατάμε πάνω στο “Send location” και σε λίγο θα εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία.

Screenshot_16

Ενεργοποίηση Alarm και Φλας

Αν η συσκευή είναι κοντά μας, γιατί ανακαλύψαμε εγκαίρως την απώλειά της, προχωράμε στον ηχητικό εντοπισμό του κινητού, πατώντας στο “Alarm”. Αν ακούσουμε τον ήχο, τότε αυτό θα είναι αν μη τι άλλο, πολύ θετικό.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 55

Ο ηχητικός εντοπισμός θα βοηθήσει όχι μόνο αν κλαπεί η συσκευή, αλλά εάν την χάσαμε κάπου σε γνωστό σημείο και δεν την βρίσκουμε. Ο ήχος αναπαράγεται ακόμη και αν ήταν η συσκευή σε σίγαση.

Αν η συσκευή ήταν συνδεδεμένη σε Bluetooth ακουστικά, έχουμε την δυνατότητα να τα απενεργοποιήσουμε, έτσι ώστε ο ήχος να γίνει ανιχνεύσιμος. Όπως επίσης να ενεργοποιήσουμε το φλας, αν χρειασθεί.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 57

Ειδοποιήσεις και σενάρια

Από την ιστοσελίδα της εφαρμογής μπορούμε να στείλουμε ότι μηνύματα επιθυμούμε. Θα εμφανιστούν στην οθόνη του χαμένου κινητού…

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 58β

…ανεξάρτητα αν έχει την οθόνη κλειδωμένη.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου8ς

Πατώντας στο εικονίδιο των ρυθμίσεων στην σελίδα του Android Lost, έχουμε την πολύ χρήσιμη δυνατότητα, να κλειδώσουμε με κωδικό την εφαρμογή στο χαμένο κινητό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση από τρίτους.

Μέσα από τις ρυθμίσεις της ιστοσελίδας μπορούμε να δούμε και το ΙΜΕΙ της συσκευής, σε περίπτωση που δεν το έχουμε αποθηκεύσει κάπου και θέλουμε να το δηλώσουμε στον πάροχο.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 22

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο εντοπισμός κινητού είναι δύσκολος ή αδύνατος ακόμα και με το Android Lost στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Χωρίς προ-εγκαταστημένη την εφαρμογή.  Αν χάσαμε κρίσιμο χρόνο γιατί δεν προλάβαμε να στείλουμε το “μαγικό sms”, και ο επιτήδειος πρόλαβε να αφαιρέσει την SIM.
  2. Με προ-εγκαταστημένη την εφαρμογή. Αν δεν προλάβαμε να ενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες των εντολών sms και αλλαγής SIM, και ο κλέφτης αφαίρεσε την κάρτα, κρατώντας ταυτόχρονα το WiFi της συσκευής μονίμως ανενεργό, και το κινητό μονίμως χωρίς SIM.
  3. Με προ-εγκαταστημένη την εφαρμογή. Αν προλάβαμε τα πάντα, αλλά πρόκειται για επαγγελματία επιτήδειο, που αμέσως μετά την απώλεια, αφαίρεσε την κάρτα και διατηρεί τα πάντα στο κινητό συνεχώς ανενεργά, σκοπεύοντας να εξάγει την συσκευή προς πώληση σε άλλη χώρα.

Η πρόληψη είναι αναμφισβήτητα η μητέρα όλων των ενεργειών στο λεπτό θέμα της απώλειας του κινητού. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, αν εγκαταστήσουμε αυτήν την εφαρμογή ή όποια άλλη σχετική μας ενδιαφέρει, πριν χαθεί το κινητό.

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά μέχρι να κατανοήσουμε αυτές τις εφαρμογές πολύ καλά, τότε την δύσκολη ώρα που όλοι απευχόμαστε, θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και ο εντοπισμός κινητού μπορεί να είναι ταχύτατος και αποτελεσματικός.

Εντοπισμός Android μέσω GPS (Ανενεργό WiFi)

Όπως είδαμε, η χαμένη ή κλεμμένη συσκευή για να εντοπισθεί άμεσα, απαιτεί ενεργό WiFi ή ακόμη καλύτερα ενεργό 3G/4G. Αν κανένα δεν είναι διαθέσιμο, υπάρχει και άλλος εντοπισμός κινητού μέσω GPS, με την ακόλουθη εφαρμογή.

Find My Phone

Πρόκειται για νέα δωρεάν εφαρμογή στο Google store, που χρειάζεται να είναι ήδη εγκατεστημένη στο χαμένο κινητό. Επίσης απαιτείται να είναι μονίμως ενεργό το GPS της συσκευής που αναζητείται.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 7

Την συμπεριλάβαμε γιατί ο εντοπισμός μέσω GPS, είναι δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά κρίσιμη βοήθεια. Λειτουργώντας και ως αγχολυτικό, γιατί όταν θα επιχειρούμε τον εντοπισμό, είναι πιθανό το χαμένο κινητό να βρίσκεται offline.

Προτείνεται ως εναλλακτική λύση, είναι σαφέστατα υποδεέστερη από το Android Lost, απαιτώντας και την πρόβλεψη της προ-εγκατάστασης. Όμως, είναι εξαιρετικά απλή και πολύ εύκολη, χωρίς να απαιτεί αναζήτηση μέσα από πολλές λειτουργίες και καρτέλες.

Ουσιαστικά είναι άλλη μια προληπτική πρόταση του οδηγού, για συσκευές που ευτυχώς δεν έχουν χαθεί, και βρίσκονται με ασφάλεια στα χέρια μας. Αν ο εντοπισμός κινητού μέσω GPS φαίνεται ελκυστικός, μας τον παρέχει αυτό το app.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 8α

Αυτό που κάνει η μικρή εφαρμογή, είναι ότι χρησιμοποιεί το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με το GPS και τους χάρτες της Google. Όταν εντοπίσει το χαμένο κινητό, στέλνει με sms την τοποθεσία που βρίσκεται.

Εγκατάσταση και εντοπισμός

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, εμφανίζεται ένα εικονίδιο με σχήμα σημαίας. Στο πρώτο πάτημα ίσως θεωρηθεί ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός. Θα δούμε ότι τίποτε δεν γίνεται, δεν ανοίγει καν η εφαρμογή.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου10

Όμως, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις δοκιμές μας, πατώντας στο εικονίδιο ενεργοποιείται η λειτουργία της εφαρμογής, χωρίς να ανοίξει. Ουσιαστικά με αυτήν την απλή ενέργεια, η συσκευή τίθεται αόρατα σε κατάσταση εντοπισμού.

Το χαμένο κινητό εντοπίζεται όταν από την δεύτερη Android συσκευή που θα μας βοηθήσει, στείλουμε με sms στον αριθμό που αντιστοιχεί στην χαμένη συσκευή μας, το “findmyphone”. Μια ενιαία λέξη χωρίς κενό και χωρίς τα εισαγωγικά.

Στις δοκιμές μας, με ανενεργό το WiFi ή το ίντερνετ της κινητής τηλεφωνίας, λειτούργησε άψογα. Ανιχνεύθηκε το υποτιθέμενα χαμένο κινητό, με εντυπωσιακά ακριβή εντοπισμό της τοποθεσίας και πληροφορίες για την μπαταρία του.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου12

Μας ήρθαν δύο sms, όπου το ένα ενημέρωνε με κείμενο τις γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας. Το δεύτερο sms έδειχνε την ακριβή τοποθεσία στον χάρτη, πατώντας πάνω στον σύνδεσμο μέσα στο μήνυμα.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου14

Τον χάρτη από το link του μηνύματος τον ανοίγουμε είτε με Google maps ή με πλοηγό, αν υπάρχει στην βοηθητική συσκευή. Αμφότερες οι εφαρμογές θα μας οδηγήσουν με σχετική ακρίβεια στην τοποθεσία.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου13

Θα υπάρξει η αυτονόητη χρέωση των τεσσάρων sms. Τα δύο θα έρθουν στην συσκευή που κάνει την αναζήτηση και τα άλλα δύο στο χαμένο κινητό. Ίσως δεν θα έπρεπε να έρχονται οι ειδοποιήσεις αυτές, στην απολεσθείσα συσκευή.

Ο σχεδιαστής αναφέρει ότι από την στιγμή που πατήσαμε το σημαιάκι η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Όχι όμως μετά την επανεκκίνηση. Αναφέρεται επίσης να την εξαιρέσουμε από τον task killer, αν χρησιμοποιούμε.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 21

Εντοπισμός iPhone από το iCloud

Ο εντοπισμός κινητού είναι πολύ καλύτερα οργανωμένος στην Apple, και υποστηρίζεται μέσα από τον δωρεάν λογαριασμό μας στο iCloud.

Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ότι για να αποδώσει ο εντοπισμός iPhone ή iPad, πρέπει να έχουμε προβλέψει ευθύς εξ’ αρχής την ενεργοποίηση της λειτουργίας στην iOS συσκευή μας.

Επίσης πρέπει να προσέξουμε εδώ, ότι ο εντοπισμός κινητού iOS μέσω iCloud δεν μπορεί να γίνει σε συσκευή Android χωρίς κάποια ειδική εφαρμογή. Είναι το μόνο λειτουργικό που δεν θα μας επιτρέψει από κανένα browser να ανοίξουμε το iCloud.

2016-08-19-05-26-13

Για να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις, πατάμε στο iCloud και επιλέγουμε την “ Εύρεση iPad/iPhone” και “Αποστολή τοποθεσίας”.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 20

Σύνδεση και Εντοπισμός

Συνδεόμαστε στο iCloud της Apple και βλέπουμε ότι μετά την σύνδεση, θα μας εμφανιστεί η καρτέλα με όλες τις εφαρμογές στο σύννεφο πατώντας πάνω στο “Εύρεση iPhone”…

Screenshot_1

…αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία ανίχνευσης, στην συσκευή που επιλέξαμε, αν έχουμε και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο iCloud.

Screenshot_2

Θα δούμε ότι εμφανίζεται η σχετική καρτέλα με τις τρεις χρήσιμες λειτουργίες. Οι χάρτες της Apple, ως γνωστόν, δεν είναι και οι καλύτεροι της αγοράς. Πιθανόν να μην απεικονίζεται με κείμενο η ακριβής τοποθεσία.

Screenshot_4

Πατώντας στο “Αναπαραγωγή ήχου”, ο ηχητικός εντοπισμός, θα αναπαράγει τον ήχο στην χαμένη συσκευή. Ακόμη και αν είναι κλειδωμένη ή βρίσκεται σε σίγαση, με σχετική ειδοποίηση στην οθόνη της.

Screenshot_8

Στην “Λειτουργία απώλειας” δίνονται δυο καρτέλες διαδοχικά. Στην μια βάζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας, και στην άλλη το μήνυμα που επιθυμούμε.

Αν η συσκευή μας δεν είχε κωδικό κλειδώματος, η λειτουργία απώλειας θα ζητήσει να βάλουμε, έτσι ώστε να κλειδωθεί άμεσα. Αν είχαμε ήδη συνθηματικά, θα παραμένει κλειδωμένη, στα χέρια αυτού που την βρήκε.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου21αα

Όπως και με το Android, αν ο εντοπισμός κινητού δυστυχώς δεν έχει την εξέλιξη που όλοι θέλουμε, η διαγραφή είναι πλέον μονόδρομος. Η συσκευή μας δεν θα είναι ανιχνεύσιμη πλέον.

Screenshot_7

Εντοπισμός iPhone με την εφαρμογή της Apple

Αν έχουμε κάποια άλλη συσκευή iOS, όπως το iPhone ή το iPod touch, μπορούμε εναλλακτικά να κατεβάσουμε  την εφαρμογή Find My iPhone της Apple. Έτσι θα εντοπίζουμε όλες τι συσκευές μας, άμεσα από την εφαρμογή.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 22β

Αν χρειασθεί να τρέξουμε την εφαρμογή από την συσκευή του γνωστού μας, θα εμφανισθεί η καρτέλα που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό του. Για να μπορέσουμε να μπούμε στον δικό μας, πατάμε πάνω στο “Αποσύνδεση”…

Εντοπισμός-Τηλεφώνου61αααα

…και συμπληρώνουμε τα δικά μας στοιχεία έτσι ώστε να εμφανισθεί η καρτελα με την συσκευή μας. Από εκεί και μετά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τις παρόμοιες λειτουργίες που είδαμε πριν στον οδηγό.

Εντοπισμός-Τηλεφώνου61ααααα

Εντοπισμός iPhone από Android

Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε pc την ώρα της απώλειας, και η μόνη συσκευή που υπάρχει είναι Android, τότε επιλέγουμε να κατεβάσουμε στην φιλική συσκευή που θα βοηθήσει στον εντοπισμό, την ακόλουθη εφαρμογή.

android-loves-apple

xFi locator

Πρόκειται για δωρεάν εφαρμογή στο Google store, η οποία χρησιμοποιεί το iCloud της Apple. Είναι πρόσφατα ενημερωμένη και δεν χρειάζεται να την έχουμε εγκατεστημένη στην χαμένη συσκευή που αναζητούμε.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 26

Είναι ένα αποτελεσματικό app, εντοπίζει με σχετική ακρίβεια την τοποθεσία που βρίσκεται το iPhone ή το iPad. Ο ηχητικός εντοπισμός επιτυγχάνεται με πάτημα πάνω στο “Ήχος”. Μας δίνει και πληροφορίες για την μπαταρία.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 28

Πατώντας πάνω στην κουκκίδα εντοπισμού στον χάρτη, είναι χρήσιμη η εμφάνιση της λειτουργίας “Street View”.

Αξίζει αναφοράς ότι, το μέρος στο οποίο βρισκόταν η υποτιθέμενη χαμένη συσκευή, ήταν δίπλα στο εκκλησάκι της φωτογραφίας.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 28Α

Η εφαρμογή προσφέρει την δυνατότητα για πλοήγηση στο ακριβές σημείο της τοποθεσίας που βρίσκεται η συσκευή. Μπορούμε να την υλοποιήσουμε είτε μέσω Google maps ή μέσω του πλοηγού που έχουμε στην συσκευή μας.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 29

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε όσες iOS συσκευές θέλουμε, δίνοντας μόνο τα στοιχεία εισόδου για το iCloud. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να τα πληκτρολογούμε. Τα αποθηκεύει έτσι ώστε την ώρα του άγχους της απώλειας, να έχουμε ταχύτατη πρόσβαση.

Εντοπισμός Τηλεφώνου Εντοπισμός Android Εντοπισμός iPhone εντοπισμός κινητού 27

Ως εναλλακτική επιλογή, μπορούμε στην Android συσκευή, να χρησιμοποιήσουμε την σελίδα του iCloud, στo οποίo αναφερθήκαμε προηγουμένως στον οδηγό.

Ο εντοπισμός κινητού θα σας βρει προετοιμασμένους?

Όπως και στις περισσότερες καταστάσεις ανάγκης, ο επιτυχημένος εντοπισμός κινητού είναι πολύ πιο πιθανός εφόσον έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία, και κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

Φροντίστε λοιπόν σήμερα – τώρα – να εξοικειωθείτε με μία από τις εφαρμογές στις οποίες βασίζεται ο εντοπισμός κινητού, είτε πρόκειται για λειτουργίες της Google και της Apple, ή με τρίτες εφαρμογές.

Ακόμα και αν δεν το χρειαστείτε ποτέ, που σας το ευχόμαστε, μπορεί να καταφέρετε να σώσετε τη συσκευή κάποιου φίλου ή φίλης, και να γίνετε ήρωας στα μάτια τους.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τον εντοπισμό κινητού, ή έχετε να προτείνετε κάποια άλλη μέθοδο, γράψτε μας στα σχόλια.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Τα νεότερα βίντεο του PCsteps

ΠΗΓΗ