Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, η 38ηεπέτειος της Επανακομιδής του Τιμίου Σταυρού του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και προστάτη των Πατρών, στην πόλη του μαρτυρίου του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου.

Η Πάτρα εκτός από την Αγία Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου έχει τη μεγάλη δωρεά και ευλογία να έχει και τμήμα του Σταυρού του μαρτυρίου του Πρωτόκλητου των Αποστόλων.

Το Τίμιο Ξύλο επανεκομίσθη τον Ιανουάριο του 1980, από την πόλη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρισκόταν επί εκατοντάδες ετών.

Ήταν 19 Ιανουαρίου του 1980 όταν μέσα σε κλίμα ιεράς συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης η πόλη των Πατρών υποδέχθηκε τον Σταυρό όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων, Άγιος Ανδρέας.

Ο Σταυρός βρισκόταν πριν ακόμα από το 1.250 στην Γαλλία και τμήματα του φυλάσσονταν έως το 1980 οπότε και επεστράφησαν στην Πάτρα, σε κρύπτη του ναού του Αγίου Βίκτωρος στην πόλη Μασσαλία της Γαλλίας.

Όπως έχει γραφτεί, καθοριστικό ρόλο στην έρευνα και κατόπιν θετική έκβαση της όλης υποθέσεως της επιστροφής του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στην πόλη όπου μαρτύρησε, την Πάτρα, είχε παίξει ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σιμιγιάτος που υπηρετούσε τότε στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών τιμά την 38η επέτειο από την Επανακομιδή του Σταυρού με τη δέουσα λαμπρότητα.

Το προσεχές Σάββατο το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πολυαρχερατικός Εσπερινός στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα και την Κυριακή το πρωί όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ψαλεί η ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομο; προσκαλεί τον Πατραικό λαό να παραστεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις και στον λαμπρό εορτασμό που προγραμματίζεται και μάλιστα προχθές όλοι οι ιερείς ενημέρωσαν τους πιστούς.

ΠΗΓΗ