Η συνάντηση θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο γραφείο του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δίκτυο φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο, θα κατασκευαστεί εν μέρει με χρήματα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ενώ υπουργείο και ΔΕΠΑ – ΔΕΔΑ (Επιχείρηση Διανομής Αερίου) θα συμμετάσχουν στην επένδυση.
Στην Πάτρα θα βρεθεί την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε μια προσπάθεια, από κοινού με την Περιφέρεια, τη ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για την έλευση του φυσικού αερίου στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας.
Το αέριο θα μεταφέρεται οδικώς στην Πάτρα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δομένα, και θα αποθηκεύεται σε χώρους περιαστικά των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της Δυτικής Ελλάδας.
Το ζήτημα της μεταφοράς αλλά και τα σημεία προσωρινής αποθήκευσης του αερίου, σε συμπιεσμένη και υγρή μορφή, είναι θέμα που θα ξεκαθαρίσουν μεθαύριο ο κ. Σταθάκης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Π», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ-ΔΕΔΑ, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε, εκτός από τις οικονομοτεχνικές μελέτες, έχει προχωρήσει και σε προεργασία για τους χώρους και τις προδιαγραφές αποθήκευσης του αερίου.
Οπως έχει ήδη αναφέρει η «Π» έχουν εντοπιστεί 7-8 εναλλακτικές περιοχές για την χωροθέτηση δύο σημείων στην Πάτρα και ενός τουλάχιστο σημείου σε Πύργο και Αγρίνιο όπου μπορεί να χοροθετηθούν δεξαμενές αποθήκευσης.
Το θέμα, πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές των χώρων και των εγκαταστάσεων αυτών, είναι κυρίαρχα πολιτικό καθώς τόσο το υπουργείο όσο και η περιφερειακή αρχή, αναμένεται να καλέσουν την τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήμους, να συμβάλουν στην μεγάλη αυτή επένδυση.
Δεν είναι γνωστό αν μεθαύριο, οι κ.κ. Σταθάκης και Κατσιφάρας θα ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους για το θέμα αυτό ή αν απλά θα καλέσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να εργαστεί από κοινού με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ