Του Γιώργου Λεκάκη
Το πιο σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο, αυτό του Ισθμού της Ιεράπετρας, στην Κρήτη κινδυνεύει! Βοηθήστε μας να το προστατεύσουμε, λένε πολίτες που προέβησαν σε ψήφισμα μέσω της γνωστής ιστοσελίδος Avaaz.
Και εξηγούν:
«O Ισθμός της Ιεράπετρας είναι το στενότερο σημείο της Κρήτης. Μια λωρίδα γης περίπου 14 χλμ. κυρίως με ελαιοκαλλιέργειες, που συνδέει τον οικισμό της Παχειάς Άμμου στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος με την Ιεράπετρα στον Νότο. Όλη αυτή η περιοχή που περικλείεται από όμορφα βουνά έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογική ζώνη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (νεολιθικοί, μινωικοί και ρωμαϊκοί οικισμοί, ενετικά φρούρια, κ.ο.κ.) και γίνονται εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες από ελληνικές και ξένες αρχαιολογικές σχολές. (σ.σ.: Για τον λόγο αυτόν δεν ευοδόθηκε παλαιότερα σχέδιο κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή).
Στο μέσον αυτής της διαδρομής δυτικά από το χωριό της Επισκοπής, υπάρχουν 20 ανασκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι (από τον αρχαιολόγο κ.Νίκο Παναγιωτάκη, μεταξύ των οποίων ο Άνω Καλαμάτης, της Αφροδίτης Κεφάλι με επιστημονική δημοσίευση 250 σελίδων, κ.ά.) και, εφ’ όσον ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και οι περαιτέρω έρευνες, σχηματίζουν ένα μεγάλο, μοναδικό και ενιαίο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, το οποίο εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση προς βορράν έως και τον μινωικό οικισμό της Βασιλικής(τοποθεσία Βασιλικής Κεφάλι).
Εντός αρχαιολογικής ζώνης σε εφαπτόμενο στο αρχαιολογικό αυτό πάρκο βοσκοτόπι 77 στρεμμάτων και σε απόσταση ενός χλμ. από το χωριό της Επισκοπής (στην θέση Τουρλωτό Κεφάλι που περιλαμβάνει και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο!), εδόθη η έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασυθίου για την κατασκευή αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση 4 ανεμογεννητριών ύψους (με την πτερωτή) περί τα 90 μέτρα!
Η έγκριση (ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ), για να προστατευτούν ενδεχόμενες αρχαιότητες μέσα στο αιολικό πάρκο, δόθηκε:
– Με την ανέφικτη προϋπόθεση ότι δεν θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι και δεν θα διαμορφωθούν οι ήδη υπάρχοντες. Σε επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι ήδη, για τις δύο από τις 4 βάσεις, έχουν διανοιχθεί 270 μέτρα δρόμων (2,5-4 μέτρα πλάτους), οι οποίοι θα σκαφθούν περισσότερο για να μειωθεί η κλίση και θα διαπλατυνθούν. Θα ακολουθήσει δε, η διάνοιξη πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων.
– Ότι θα παρίσταται υπάλληλος της Αρχαιολογίας, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες σε περίπτωση που εντοπιστούν. Τέσσερις φορές που επισκεφθήκαμε τα έργα δεν ήταν παρών.
Και
– Ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων η εγκριτική άδεια αίρεται αυτοδίκαια. (σ.σ.: Παρ’ ότι καταγγείλαμε επανειλημμένα τις παραβιάσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό έως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση).
Αναπόφευκτα όμως θα ακολουθήσουν και σοβαρότερες παραβιάσεις:
Τα βαρέα μηχανήματα για τις εκσκαφές και τις βάσεις, τα γεωτρύπανα που θα κάνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις για το υπέδαφος, τα βαρέα οχήματα με τα εξαρτήματα (κάθε πτερύγιο ανεμογεννήτριας έχει μήκος 28 μέτρα και απαιτεί μεγάλου μήκους οχημάτων για την μεταφορά!) απαιτούν πλατείς δρόμους με μικρές κλίσεις . Σε μία παρθένα περιοχή που βρίθει αρχαιοτήτων και στερείται οδικού δικτύου (υπάρχει μόνον ένας αγροτικός δρόμος) είναι αδύνατον να μην γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις.
Εκτός όμως από τα ανωτέρω και τις αρχαιότητες στην περιοχή του αιολικού πάρκου που κινδυνεύουν ΔΕΝ λήφθηκε υπ’ όψιν ότι:
ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ, εκ των πραγμάτων και εκ των προτέρων, η περαιτέρω ανασκαφική έρευνα και η μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του συγκεκριμένου αρχαιολογικού πάρκου, όσο και τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής που θα έχουν άμεση οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες. Στερείται λογικής να επιτρέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας και τέτοιου είδους επενδύσεις και παρεμβάσεις δίπλα και ανάμεσα σε σημαντικές αρχαιότητες.
Για να συμπληρωθεί η εικόνα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πέραν του κινδύνου ατυχήματος και την οπτική ρύπανση (οι ανεμογεννήτριες θα δεσπόζουν πάνω από τον Ισθμό της Ιεράπετρας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους!), ο θόρυβος στα 200 μέτρα (τόσο απέχει η ανεμογεννήτρια από ανασκαμμένο αρχαιολογικό οικισμό) είναι αυτός ενός δωματίου με κόσμο που μιλούν μεγαλόφωνα!
Σε μια περιοχή όπου υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (μέσα από το αρχαιολογικό αυτό πάρκο διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4) και σημαντικός αρχαιολογικός τουρισμός αντί να μελετάμε πώς θα τον αυξήσουμε προγραμματίζοντας την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου τοποθετούμε ανεμογεννήτριες που ακυρώνουν αυτήν την προοπτική. Το ΤΙΜΗΜΑ από την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου θα είναι ΜΕΓΑΛΟ.
ΖΗΤΑΜΕ να ακυρωθεί η, πέραν πάσης λογικής, εγκριτική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και να μην κατασκευασθεί αιολικό πάρκο ανάμεσα και δίπλα στις αρχαιότητες».