Ενα καλά οργανωμένο κύκλωμα κυνηγών χαλκού, με πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύφθηκε πίσω από το μπαράζ κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ, στην Δυτική Αχαΐα που είχε δράσει το 2012 και είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής και ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην επιχείρηση.
Το κύκλωμα είχε ρίξει στο σκοτάδι μεγάλα τμήματα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, καθώς είχε ξηλώσει 47 μετασχηματιστές της ΔΕΗ, για να αποσπάσει τον πολύτιμο χαλκό που περιείχαν. Είναι ενδεικτικό ότι για την εξάρθρωση του κυκλώματος που είχε γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για την επιχείρηση, οργανώθηκε ομάδα παρακολούθησης από τον προϊστάμενο του γραφείου της ΔΕΗ στη Δυτική Αχαΐα, που μαζί με άνδρες της Αστυνομίας, κατάφεραν μετά από νυχτερινές παρακολουθήσεις να εξαρθρώσουν την σπείρα.
Η υπόθεση ήρθε την Παρασκευή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, έπειτα από έφεση που είχε ασκήσει ένας εκ των οκτώ κατηγορουμένων που είχαν συλληφθεί τότε ως μέλη της σπείρας.
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της σπείρας ξεκίνησε ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που είχε η αστυνομία, για τη δράση των συλληφθέντων. Αρχικά εντοπίστηκε αυτοκίνητο στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας, στο οποίο επέβαιναν τρεις αλλοδαποί και όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν αφαιρέσει δύο μετασχηματιστές.
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκε και δεύτερο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν άλλοι πέντε αλλοδαποί. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν πλαστικά υπολείμματα από μονώσεις καλωδίων των κλεμμένων μετασχηματιστών, εργαλεία και μια πλαστική σακούλα εμποτισμένη με χημικό έλαιο μετασχηματιστή. Παράλληλα, έπειτα από έρευνα, εντοπίστηκαν σε γειτονική αγροτική περιοχή έξι πηνία, συνολικού βάρους 360 κιλών, τα οποία είχαν αφαιρέσει οι δράστες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην δίκη, οι δράστες, εντόπιζαν μετασχηματιστές σε στύλους της ΔΕΗ, σε δύσβατα σημεία αγροτικών περιοχών και αφού έβγαζαν τα μπουλόνια με ειδικό κλειδί και έκοβαν τα καλώδια τους, στη συνέχεια αφαιρούσαν το υλικό, που περιείχαν. Τα υλικό αυτό αποτελείτο από χαλκό υψηλής αγωγιμότητας, ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας.
Οπως ανέφεραν τα στελέχη της ΔΕΗ που κατέθεσαν, κάθε μετασχηματιστής περιείχε 200 κιλά καθαρού χαλκού τον οποίο οι δράστες αφαιρούσαν και στη συνέχεια πωλούσαν. Δηλαδή, το κύκλωμα μόνο από τη Δυτική Αχαΐα, είχε αφαιρέσει από τους 47 μετασχηματιστές, 9400 κιλά χαλκού, ο οποίος πωλείτο τότε προς 4 ευρώ το κιλό, δηλ. 37.600 ευρώ. Η ζημιά όμως για τη ΔΕΗ ήταν πολλαπλάσια, γιατί το κόστος αγοράς και τοποθέτησης του κάθε μετασχηματιστή, ανερχόταν περί τις 8000 ευρώ, δηλ. 376.000 ευρώ.
Σε πανελλαδική κλίμακα, το οργανωμένο κύκλωμα των κυνηγών χαλκού, είχε αφαιρέσει περίπου 1.400 μετασχηματιστές, προκαλώντας έτσι οικονομική ζημιά ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, λόγω των διαστάσεων που είχε προσλάβει το φαινόμενο, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα τηλεποπτείας. Το σύστημα που εγκατέστησε ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελείτο από αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονταν σε κάθε μετασχηματιστή και έστελναν συνεχώς σήματα μέσω ασύρματου δικτύου GSM (δίκτυο κινητής τηλεφωνίας) σε τέσσερα κέντρα ελέγχου, ένα εκ των οποίων ήταν και στην Πάτρα.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ