Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα, το οποίο αλλάζει αυτόματα τις μονωτικές ιδιότητές του, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, έτσι ώστε είτε να δροσίζει είτε να ζεσταίνει αυτόν που το φορά.

Προκειμένου να αποκτήσουν βελτιωμένες θερμικές ιδιότητες, οι οποίες π.χ. επιτρέπουν να δροσίζεται ένας μαραθωνοδρόμος ή να διατηρείται ζεστός ένας ορειβάτης, δεν είχε υπάρξει έως τώρα ένα ύφασμα που να αλλάζει μόνο του, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουχουάνγκ Γουάνγκ του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα που αυτόματα ρυθμίζει πόση θερμότητα περνά διαμέσου αυτού.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, οπότε το σώμα ιδρώνει, το ύφασμα επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) του σώματος να το διαπερνά και να διαφεύγει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα δροσίζεται. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, το ύφασμα μειώνει τη θερμότητα που δραπετεύει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα ζεσταίνεται.

Τη βάση του υφάσματος αποτελεί ένα νήμα από δύο διαφορετικά συνθετικά υλικά, από τα οποία το ένα απορροφά το νερό και το άλλο το απωθεί. Το νήμα είναι επικαλυμμένο με νανοσωλήνες άνθρακα, ένα μέταλλο που είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το νέο ύφασμα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, προτού αξιοποιηθεί εμπορικά, όμως όλα τα υλικά του είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, ενώ ούτε η παραγωγή του δεν θα αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες.

ΠΗΓΗ