Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Παρασκευή το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η συζήτηση του οποίου έγινε την Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η κύρωση του πρωτοκόλλου από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως από τις 15 Φεβρουαρίου η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η ψήφιση του Πρωτοκόλλου θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ.

Η συζήτηση άρχισε χθες στην επιτροπή της Βουλής, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα «ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας» να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο και τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Τόσκας.

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτόκολλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Δηλαδή, με προφάσεις, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να εναντιωθούν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το κάνουν γιατί νοιάζονται για τη Μακεδονία; Όχι, διότι γνωρίζουμε τι διαπραγματεύονταν όταν κυβερνούσαν.

Το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους; Σίγουρα ναι. Το μόνο βέβαιο.

Αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται στις ΗΠΑ ως χρήσιμοι ηλίθιοι των Ρώσων; Όχι.

Θεωρίες συνωμοσίας από τον Καμμένο

Για το θέμα αυτό παρενέβη και π «δίνω μάχη να εκλεγώ ξανά» πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος έθεσε ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους.

Ο Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με επιχειρήματα ίδια με εκείνα της προπαγάνδας της Ρωσίας.

«Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη.

»Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

»Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους.

»Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας» αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καμμένος και προανήγγειλε ότι αυτό το θέμα επιφυλάσσεται να το θέσει και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Επίσης, ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν επ’ αυτού ώστε να καταγραφεί η άποψή τους.

Ο Πάνος Καμμένος συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή στις θεωρίες συνωμοσίας αφενός μεν γιατί τις πιστεύει, αφετέρου επειδή έτσι νομίζει ότι θα εκλεγεί ξανά.

Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να «καταπιέστηκε» πολύ ως υπουργός. Που έπρεπε δηλαδή να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς.

Δείτε τον τώρα πώς έχει γίνει; Για αυτό δεν του έμεινε στέλεχος.

 

ΠΗΓΗ