Ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του Βατοπεδίου ηγούμενος Εφραίμ μίλησε στη Realnews για όλους και για όλα, προαναγγέλλοντας δικαστικό αγώνα για τις εκτάσεις στη Βιστωνίδα. Ποιους φωτογραφίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ως σκηνοθέτες της σκευωρίας.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των ανταλλαγών με το ελληνικό Δημόσιο έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, ο «πρωταγωνιστής» αυτής της υπόθεσης απαντά για όλους και για όλα.
Εννέα χρόνια αφότου ξέσπασε το αποκαλούμενο «σκάνδαλο μεγατόνων», το οποίο προκάλεσε παραιτήσεις υπουργών, απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων από τις θέσεις τους, εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή και αναταράξεις στη Δικαιοσύνη, ο ηγούμενος κάνει λόγο για μια «δοκιμασία».
Για τις άλλες παραμέτρους της υπόθεσης αυτής, όπως είναι οι πολιτικές, σημειώνει ότι «δεν μας αφορούσαν ποτέ και δεν μας αφορούν και σήμερα». Αλλωστε, όπως επισημαίνει, ούτε για αυτή την υπόθεση πίστευαν πολλοί ότι θα έχει τη συγκεκριμένη κατάληξη. «Πριν από μερικά χρόνια δινόταν η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει αθώωση» λέει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «εμείς ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας».
Εξάλλου συμπληρώνει ότι «ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι το Δημόσιο είναι αυτό που προσπαθεί να αφαιρεί την περιουσία της εκκλησίας και των μονών και όχι η εκκλησία και οι μονές την περιουσία του Δημοσίου».
«Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα»
Ποιους φωτογραφίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ως σκηνοθέτες της σκευωρίας
Του Γιώργου Σιαδήμα
«Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα» επεσήμανε σε στενούς του συνεργάτες ο Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της απόφασης της Δικαιοσύνης που αθωώνει όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό δεν αρκούσε για να λάβει το θέμα τις διαστάσεις που έλαβε». Οι καλά μυημένοι επιμένουν πως ακόμα και ξένοι παράγοντες συνέβαλαν στην υπονόμευση της τότε κυβέρνησης και στην υποδαύλιση της υπόθεσης, που είχε πολλές προεκτάσεις, με αναταράξεις στον χώρο της οικονομίας, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας αλλά και έντονες πολιτικές συγκρούσεις.
Εμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν τη συχνή παρουσία τού τότε Αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Χόιτ Μπράιαν Γι, στη μονή Βατοπεδίου πριν ακόμα ξεσπάσει η υπόθεση.
Οι επισκέψεις αυτές του 40χρονου Αμερικανού στο Αγιον Ορος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ίδιος καθυστερούσε τη μετάβασή του σε άλλο πόστο, αλλά και η πεποίθησή του ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί στη χώρα μας ενισχύουν όλα αυτά τα σενάρια.
Ο πρώην πρωθυπουργός αυτά τα εννέα χρόνια που απασχολεί η υπόθεση δεν είχε μιλήσει ποτέ, παρά μόνο μια φορά με αφορμή τον θάνατο του στενού του φίλου και συνεργάτη Γιάννη Αγγέλου, που επίσης είχε κατηγορηθεί. Μάλιστα τότε ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως «το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι». Αυτό επανέλαβε και στη γραπτή του δήλωση το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, όταν έγινε γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με συνομιλητές του, υποστηρίζει πως «το Βατοπέδι αποτέλεσε ορόσημο όχι απλώς για την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά και για αλλαγή της ατμόσφαιρας σε όλη τη χώρα».