Ο νέος πυραύλος της Ρωσίας έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο ανάπτυξης μετά από αναφορές για επιτυχημένες δοκιμές. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο Burevestnik θα έχει απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να ξεπεράσει κάθε γνωστή άμυνα.

Νέα δεδομένα στον τομέα της αεράμυνας αναμένεται να φέρει ο 9M730 Burevestnik.

Το τμήμα πυρηνικής ενέργειας του πυραύλου δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ την Παρασκευή, επικαλούμενα πηγές. Αυτό το κομβικό όπως χαρακτηρίζεται στάδιο της δοκιμής «επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας επιτρέπει στον πύραυλο να ταξιδέψει σε «απεριόριστο εύρος».

Ο ρωσικός στρατός όμως δεν επιβεβαίωσε επίσημα την ιστορία και δεν είναι σαφές πού και πότε έγινε η δοκιμή.

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα από την ομάδα ανάπτυξης του πυραύλου έδειξε πώς οι μηχανικοί, ντυμένοι με λευκές στολές και φορώντας μάσκες ασφαλείας, εξέταζαν προσεκτικά το πρωτότυπο σε μια μη ανακοινωμένη τοποθεσία.

Το ίδιο το όπλο ήταν μερικώς καλυμμένο στα πλάνα.

Η φιλόδοξη ιδέα του όπλου παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του μηνύματος του τον περασμένο Μάρτιο.

Ο 9M730 Burevestnik, γνωστός ως SSC-X-9 Skyfall (υπό το όνομα αναφοράς του του ΝΑΤΟ), έχει σχεδιαστεί να κινείται με ατομική ενέργεια και να είναι εξοπλισμένος με πυρηνικά.

Διαθέτει την ικανότητα να ταξιδεύει «απεριόριστες αποστάσεις». Μπορεί ακόμη να περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη για μέρες, εάν αυτό χρειαστεί.

Ο στρατός λέει ότι η ικανότητά του να διασχίζει σχεδόν οποιαδήποτε απόσταση θα συνδυαστεί με μια εξίσου εκπληκτική «απεριόριστη ικανότητα ελιγμών». Επίσης ο πύραυλος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί και να υποκλαπεί, ενώ διεισδύει στην άμυνα του εχθρού.

Αν το όπλο γίνει πλήρως λειτουργικό, η Μόσχα θα μπορέσει να εκτοξεύσει πυραύλους «από την ηπειρωτική Ασία, να τους προγραμματίσει να διασχίσουν τον Ειρηνικό, να περάσουν στη Νότια Αμερική και να διεισδύσουν στον αμερικανικό εναέριο χώρο από τον Κόλπο του Μεξικού», έγραψε το περιοδικό Popular Mechanics.

Εάν αναπτυχθεί με επιτυχία, ο πύραυλος Burevestnik θα είναι πράγματι πρωτοφανής, δεδομένων των χαρακτηριστικών της και των δυνατοτήτων της.

Ταυτόχρονα, ο σκοπός του θα μοιάζει με αυτόν τον αμερικανικών πυραύλων Tomahawk μεγάλης εμβέλειας, εκτός από το ότι η μέγιστη εμβέλειά τους περιορίζεται στα 2.500 χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ