Μπορεί, λίγα χρόνια πριν, κάτι τέτοιο να φάνταζε βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο είναι ήδη εδώ.

Ο λόγος για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που μετά τα Smart Phones, έρχεται να χρησιμοποιηθεί και για την πρόσβαση στο αυτοκίνητο, καταργώντας τα γνωστά σε όλους μας κλειδιά.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Δείτε την πρόσφατη ανακοίνωση της Samsung:

Σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από όσο νομίζουμε τα κλειδιά των αυτοκινήτων μας θα είναι οριστικά παρελθόν και η πρόσβαση στο όχημα και στα συστήματά τους θα γίνεται με δύο τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στα smatrtphones. Και μάλιστα όχι μόνο στα κορυφαία από πλευράς δυνατοτήτων και τιμής αλλά και στα μεσαίας κατηγορίας και στους δύο τομείς.

Πρόκειται για την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος και την αναγνώριση προσώπου που θα γίνεται με σκανάρισμα με τη βοήθεια ειδική κάμερας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα εκσυγχρονιστεί η τεχνολογία των αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο τομέα που θεωρείται και είναι παρωχημένη, αλλά θα αυξηθεί και το επίπεδο ασφαλείας.

Ειδικά μετά την ύπαρξη συσκευών που σχετικά εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κανείς, οι οποίες αντιγράφουν, ακόμα και από μεγάλη απόσταση και ακόμα και αν παρεμβάλλονται τοίχοι, τους κωδικούς των συστημάτων ασύρματου κλειδώματος των αυτοκινήτων και ειδικά των keyless go. Αυτών δηλαδή που δεν απαιτείται η χρήση του κλειδιού, που μπορεί να παραμείνει έτσι στην τσέπη ή την τσάντα, ούτε για την είσοδο στο αυτοκίνητο αλλά ούτε και για την εκκίνηση του κινητήρα.

Πέρα από τη μεγαλύτερη ασφάλεια τα νέα συστήματα θα παρέχουν και τη δυνατότητα της άμεσης αναγνώρισης του οδηγού. Έτσι θα προσαρμόζονται τα πάντα, από τη θέση του καθίσματός του μέχρι τις επιλογές του στο ηχοσύστημα και το σύστημα πλοήγησης, πριν καν πάρει θέση πίσω από το τιμόνι.

Παράλληλα, ανάλογα και με το ποιος είναι ο οδηγός, π.χ. ένα από τα παιδιά της οικογένειας, θα μπορούν να ρυθμιστούν και περιορισμοί, για λόγους ασφαλείας, π.χ. στην απόδοση του κινητήρα -αυτό θα είναι ακόμα πιο εύκολο μελλοντικά στους ηλεκτρικούς κινητήρες- στην τελική ταχύτητα ή στις δυνατότητες απενεργοποίησης των συστημάτων υποβοήθησης.

Η αναγνώριση προσώπου θα είναι ακόμα μια τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση στο αυτοκίνητο και στα συστήματά του. Είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό και με άλλα βιομετρικά δεδομένα

Και αν ακόμη νομίζετε ότι αυτό αποτελεί απλά ένα σενάριο, δείτε και την παρακάτω είδηση που μας έρχεται από την επίσης πασίγνωστη Apple:

Το μέλλον της αυτοκίνησης αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, μιας και πέρα από την πολυαναμενόμενη οδήγηση, τα αυτοκίνητα θα φέρουν πάνω τους κι αρκετές καινοτομίες. Μια εξ αυτών, είναι η αναγνώριση προσώπου του οδηγού για την πρόσβαση στη καμπίνα του αυτοκινήτου του.

Σίγουρα οι κάτοχοι smartphone είστε αρκετά εξοικειωμένη με την συγκεκριμένη τεχνολογία, μιας και τα περισσότερα τηλέφωνα την ενσωματώνουν. Την συγκεκριμένη πατέντα για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου, η Apple την έχει ήδη κατοχυρώσει. Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικάνικος κολοσσός της τεχνολογίας είχε υποβάλλει την αίτηση στις αρχές του 2017 και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Η.Π.Α., με τίτλο “Σύστημα και μέθοδος για την είσοδο σε όχημα“.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αφορούν την πατέντα της Apple, με δύο τρόπους ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να ξεκλειδώσει το όχημά του.

Το κύριο και βασικότερο είναι η εν λόγω τεχνολογία να ενσωματώνεται στο ίδιο το όχημα, όπου οι αισθητήρες θα σαρώνουν το πρόσωπό του, όπου έπειτα από την έγκαιρη ταυτοποίηση θα επιτρέπεται η πρόσβαση.

Εναλλακτικά θα γίνεται χρήση της λειτουργίας αναγνώρισης προσώπου που είναι διαθέσιμη στο smartphone της Apple, το οποίο θα επικοινωνεί με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία θα ξεκλειδώνουν/κλειδώνουν οι πόρτες.

Όμως το εξαιρετικά βολικό είναι πως εκτός από την πρόσβαση στο όχημα, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να αναγνωρίσει κάθε άτομο και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις άνεσης σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού -θέση καθίσματος, μουσική, ρύθμιση τιμονιού, αλλά και τον κλιματισμό.

nextdeal.gr

Όπως πάντα όμως πίσω από τις ευκολίες κρύβονται οι κίνδυνοι, ειδικά σε ένα κόσμο που όλα θα “μιλάνε” μεταξύ τους μέσω του IoT (διαδικτύου των πραγμάτων).

Σκεφτείτε για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν για κάποιο λόγο παύατε να είστε αρεστός στις αρχές της χώρας ή αργότερα στην παγκόσμια εξουσία. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα σας κλείδωναν έξω από το αυτοκίνητό σας ή ακόμη χειρότερα θα μπορούσαν να σκηνοθετήσουν ακόμη και ατύχημα, αχρηστεύοντας το φρένο σε μια στροφή, ρίχνοντάς σας σε κάποιο γκρεμό.

Φυσικά, η λέξη κλειδί “ασφάλεια“, όπως σε όλα όσα προωθούν οι παγκοσμιοποιητές είναι το τυρί για να πέσουμε στη φάκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαφημίζουν την άνεση, την ευκολία, τις φουτουριστικές καινοτομίες της τεχνολογίας που συναρπάζουν εύκολα μικρούς και μεγάλους, με τι αντίτιμο όμως; Το να μπούμε πιο βαθιά στο λούκι της παγκόσμιας ψηφιακής σκλαβιάς. Να μπούμε σε ένα κόσμο απόλυτα ελεγχόμενο, στον οποίο δεν υπάρχει η έννοια της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

Ο κόσμος αυτός δεν έρχεται. Είναι ήδη εδώ και το οτι οι τεχνολογικές για παράδειγμα εξελίξεις, έρχονται σταδιακά και όχι άμεσα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν αλλάζει τίποτε γύρω μας. Κι όμως, αν δούμε τα πράγματα αποστασιοποιημένα και σκεφτούμε πως ζούσαμε πριν χρόνια, θα καταλάβουμε πόσα πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα νέοι νόμοι περνάνε παγκόσμια, στερώντας μας όλο και περισσότερες ελευθερίες και κάνοντας τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα και ασαφή απ ότι ήδη ήταν.

Σε έναν τέτοιο κόσμο, χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην βλέπουμε μόνο το τυρί αλλά και τη φάκα στην οποία δυστυχώς, η πλειοψηφία των ανθρώπων πέφτει μονίμως.

(φώτο: Pexels)

ΠΗΓΗ