A man poses with a magnifier in front of a Facebook logo on display in this illustration taken in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, December 16, 2015. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH "BUSINESS WEEK AHEAD JULY 25" FOR ALL IMAGES - RTSJGEL

Ως γνωστόν, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Ετσι, η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει με δρακόντειες ποινές την ανεξέλεγκτη σπορά ψευδών ειδήσεων και πολιτικού μίσους στο Twitter, το Facebook και τις λοιπές «εκκλησίες του ηλεκτρονικού δήμου», κινδυνεύει να δημιουργήσει έναν «μόνιμο μηχανισμό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο», όπως προειδοποίησε με ανησυχία η ένωση τηλεπικοινωνιών Bitkom.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Κατά τον ίδιο οργανισμό είναι «επιχειρησιακά αδύνατον» να εφαρμοστεί η απαίτηση του Γερμανού νομοθέτη να σβήνονται εντός 24 ωρών οι ψευδείς και γεμάτες μίσος αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, δεδομένου ότι οι πλατφόρμες των social media δέχονται περίπου… 1 δισεκατομμύριο μηνύματα ημερησίως. Ούτε η περίφημη κυβερνο-αστυνομία της Κίνας δεν θα τα προλάβαινε.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέικο Μάας, παρουσίασε στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια ευρώ για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δεν θα σβήνουν άμεσα τα κραυγαλέα συνθήματα μίσους (ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά το «όλοι οι Εβραίοι στους θαλάμους αερίων») ή έστω μέσα σε μια εβδομάδα όσα είναι διφορούμενα και χρήζουν βαθύτερης εξέτασης.

Ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία της ένωσης προστασίας της νεολαίας Jugenschutz ότι το Twitter διαγράφει μόνο το 1% των μηνυμάτων που οι ίδιοι οι χρήστες καταγγέλλουν ως απαράδεκτα, με το Facebook να συμμορφώνεται κατά 39% και το Youtube κατά 90%.

Η σπουδή του Βερολίνου οφείλεται αφενός στο πανδαιμόνιο ψευδολογίας, συκοφάντησης και προπαγάνδας που συνόδευσε τις εκλογές των ΗΠΑ και αφετέρου στην πρωτοφανή εκστρατεία μίσους κατά της Μέρκελ για την προσφυγική πολιτική της το 2015. Οι αρχές αναμένουν κλιμάκωση του κυβερνο-μίσους από τους οπαδούς της AfD και νεοναζιστικών ομάδων όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στη φούρια τους όμως μαζί με τα ξερά κινδυνεύουν να κάψουν και τα χλωρά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου