Υπήρξε μια εποχή που διατράνωναν την πίστη τους στον Ολυμπιακό (ας την ονομάσουμε «εποχή του Flash») και μια άλλη που δήλωναν απογοητευμένοι από τη μιζέρια του ποδοσφαίρου για την οποία ευθύνεται ο Θρύλος (εποχή Σκάι).
Κείμενο: Tάσος Κατρής-Θεοδωρόπουλος, Ρεπορτάζ: Παύλος Μεθενίτης
Οι Μπόλεκ και Λόλεκ της αξημέρωτης τηλεοπτικής ενημέρωσης μπερδεύουν την καφεΐνη που τους κρατάει ξύπνιους με το όπιο που προσφέρουν στους ελάχιστους τηλεθεατές τους, εκτελώντας τη μνημονιακή τους προπαγάνδα. Το «οι έσχατοι έσονται πρώτοι» όταν γίνεται φλέγμα καυλαντίζει με το ανάθεμα, ειδικά σε εποχές σύγχυσης, απέναντι σε αυτούς που την αναπαράγουν οργουελικά για θεία κοίμηση τηλεθεατών.
Αν γυρίσω σπίτι στις 6 το πρωί, ανοίξω την τηλεόραση και δω Λυριτζή – Οικονόμου να μου διαφημίζουν την «Πρώτη γραμμή», συγγνώμη, φίλε αναγνώστη, αλλά με το βαθυστόχαστο ύφος τους και την αποθέωση της μνημονιακής κοινοτοπίας σε άποψη, ειλικρινά, ποια γραμμή θα σκεφτόσουν να σνιφάρεις προκειμένου να παραμείνεις ξύπνιος; Ενα τηλεοπτικό και όχι μόνο δημοσιογραφικό δίδυμο που για την εκπομπή του στην ΕΡΤ το 2008 επί ηγεσίας Παναγόπουλου, σημερινού τους αφεντικού στον Σκάι, εισέπραξε 684.000 ευρώ.
Θα τους μηνύσει η Αννα η Βίσση;
Αν ήμουν η Άννα Βίσση, που οι φήμες λένε ότι αμείφθηκε με πολύ μεγάλο ποσό για τη διαφήμιση με τις αλόες στην Εpsilon TV, και ήξερα το συγκεκριμένο ποσό που πήραν οι δύο κύριοι, θα είχα εισβάλει στο στούντιό τους διαφημίζοντας σερβιέτες. Που τσάμπα η εισβολή κιόλας, εφόσον το απειροελάχιστο κοινό τους έχει περάσει προ πολλού την εμμηνόπαυση, οπότε τι να την κάνει τη σερβιέτα; Να βάλει δύο σερβιέτες χιαστί στην οθόνη για εικαστική παρέμβαση και άλλη μια με φτερά μπας και «πετάξουν» τα νούμερα θεαματικότητας, ναι, ίσως κάτι τέτοιο. Έξι το πρωί τι αντιστάσεις να έχεις; Παρακολουθείς τα πάντα σαν κακόγουστη πρόζα, η οποία στην επανάληψή της καταγράφεται στο μυαλό σου ως δημοσιογραφικός σχολιασμός. Ειδικά όταν πολιτικά σου κάνουν γκεμπελική στόχευση πλύσης εγκεφάλου χωρίς καμιά αιδώ.
Ο Βασίλης Λυριτζής δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει πως έκλεισε συμβόλαιο με περισσότερα λεφτά στον Σκάι του Αλαφούζου. Η λογική λέει ότι όποιος παίρνει πολλά λεφτά είναι κι αυτός που τα φέρνει και χαλάλι του. Τι μπορεί να κρύβεται, όμως, όσον αφορά το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε έναν και με το παραπάνω πρόθυμο επιχειρηματία να δώσει μυθικά ποσά σε δύο ανθρώπους που εμφανώς δεν τα φέρνουν πίσω όσον αφορά τα νούμερα τηλεθέασης; Ή τα φέρνουν με άλλον τρόπο; Ποιον ακριβώς εξυπηρετούν;
Απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω απ’ τις δυο;
Η αναγνωρισιμότητά τους φαίνεται στις δηλώσεις μεγαλοστελέχους του σταθμού: «Όταν τους πείσαμε να αφήσουν την ΕΡΤ με προορισμό τον σταθμό μας, συνειδητοποιήσαμε ότι κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο Λυριτζής και ποιος ο Οικονόμου. Πήραμε τηλέφωνο τους παλιούς συναδέλφους τους, τις γυναίκες τους, ακόμη και ανθρώπους που είχαν υπηρετήσει μαζί τους στον στρατό, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να μας πει με σιγουριά. Σκεφτείτε ότι όταν υπέγραψαν στο κανάλι, δώσαμε στον καθένα τους από δύο συμβόλαια, ένα με το κάθε όνομα, για να είμαστε σίγουροι».
Οι προσπάθειές τους για χιούμορ στον σχολιασμό μοιάζουν σαν να λέει ένας κουτσός αστεία ανέκδοτα για τους κουλούς. Η αισθητική της συνύπαρξής τους στο τηλεοπτικό κάδρο τούς αφορά περισσότερο από την ιδεολογική· δεν είναι τυχαίο πως ο Οικονόμου έφυγε έξαλλος από το πλατό της δικής του εκπομπής όταν προβλήθηκε βίντεο από το «Δέστε τους», με αλήστου μνήμης ενδυμασία του, στο οποίο τον αποκαλούσαν «κλαρινογαμπρό».
Έτσι είναι, αγόρι μου, όταν από την εποχή σου στον Flash μέχρι τώρα η βασική σου ιδιότητα είναι να προπαγανδίζεις με τη σωστή γούνα το πολιτικό σχήμα από το οποίο τα παίρνει ο διευθυντής σου κι όταν ανοίγεις την γκαρνταρόμπα σου παθαίνεις μεγαλύτερο σοκ κι από την Αλέξις Κάρινγκτον-Κόλμπι ψάχνοντας να βρεις το σωστό συνολάκι με τη δεξιά ή την αριστερή βάτα ψηλότερα. Ειδικά όταν το κολλητάρι σου έχει παρελθόν στο ΚΚΕ εσ. και τον Ρήγα.
Έτοιμοι για θρυλική καριέρα στο Κονγκό
Υποτίθεται ότι μαζί εισήγαγαν τον πρωινίστικο τηλεοπτικό παρεΐστικο εξυπνακισμό. Αυτόν μέσα στον οποίο η πραγματική είδηση και το σχόλιο χάνονται, γίνονται πολτός από τα αχαχούχα, με αποτέλεσμα ο λήπτης, ο τηλεθεατής, να νομίζει πως τα πάντα είναι αχαχούχα. Μαζί έχουν ιδρύσει και μια εταιρεία, την «Πρώτη Γραμμή ΙΚΕ», διεύθυνση Τειρεσία 5, Παλλήνη, την οποία, τουλάχιστον μέχρι το 2011, ψάχνοντάς τη στο google mapς έβλεπες απλώς ένα οικόπεδο με ξερολιθιές και γαϊδουράγκαθα. Μπορεί σήμερα να είναι μαρμάρινο μέγαρο με καμπινέδες από αλάβαστρο, δεν ξέρω. Στις ξερολιθιές μπορεί να είχαν προσλάβει για ξεκάρφωμα (ειδικότητά τους) τον αγρότη που τους άδειασε θεαματικά στον αέρα της εκπομπής το 2013 στις αγροτικές κινητοποιήσεις:
Οικονόμου: «Μα γιατί λέτε ότι σας φταίει το κράτος; Γιατί δεν κάνατε την παραγωγή σας ανταγωνιστική; Και η Ινδία και η Αφρική έχουν αντίστοιχα προϊόντα. Γιατί να πάρουν τα δικά σας;».
Αγρότης: «Μα και στην Ινδία και την Αφρική έχουν πολύ καλούς δημοσιογράφους που αμείβονται με 10 ευρώ! Να τους φέρουμε λοιπόν και να φύγετε εσείς, είστε ακριβοί».
Ναι, ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι. Αυτό είναι το πιο χαμηλονούμερο πρωινό της ελληνικής τηλεόρασης.
Όλοι τους μιμούνται όλοι τους αγαπούν
Ένα
«Αγαπώ την Κίνα. Μόλις πούλησα διαμέρισμα 15 εκατ. δολαρίων σε Κινέζο. Δεν έχω λόγο να τους αντιπαθώ»
Ντόναλντ Τραμπ
Δύο
«Τα λεφτά δεν σε κάνουν ευτυχισμένο. Εχω 50 εκατ. δολάρια, αλλά θα ήμουν το ίδιο ευτυχισμένος αν είχα 48»
Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Τρία
«Στην πολιτική ο παραλογισμός δεν είναι αναπηρία»
Ναπολέων Βοναπάρτης
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr