Καταγγέλλεται για αντισημιτισμό από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων
Τον Νοέμβριο η εκλογή της πρώτης Αμερικανίδας μουσουλμάνας στο Κογκρέσο χαιρετιζόταν ως ένα ακόμη παράδειγμα του ότι η Αμερική, παρά τις όποιες αδυναμίες της, παραμένει ένα μεγάλο χωνευτήρι πολιτισμών. Χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες μέχρις ότου οι ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ κάνουν την Ιλχάν Ομάρ αφίσα μίσους εμφανίζοντάς την μπροστά στους φλεγόμενους Δίδυμους Πύργους: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ, έλεγες. Είμαι η απόδειξη ότι ξέχασες».
Η ίδια η Ομάρ δεν έδειξε πάντως να εκπλήσσεται. Ίσως επειδή έχει συνηθίσει σε παρόμοιες εκδηλώσεις. «Δεν προκαλεί εντύπωση το ότι βρίσκομαι στη λίστα εξόντωσης ντόπιων τρομοκρατικών οργανώσεων και διαβάζω συνθήματα για τη δολοφονία μου στα βενζινάδικα της συνοικίας μου» σχολίασε στο Twitter η βουλευτής των Δημοκρατικών στη Μινεσότα.
Για την ίδια, δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς μακριά για να βρει τους ηθικούς αυτουργούς πίσω απ’ αυτή την καμπάνια μίσους. «Είναι οι Ρεπουμπλικανοί, που με την αντιμουσουλμανική ρητορική τους με συνδέουν με την τρομοκρατία χωρίς κανείς να τους καταδικάζει» τόνισε.
Η Ομάρ γεννήθηκε στη Σομαλία και μετανάστευσε με τους δικούς της στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδί. Τον Νοέμβριο εξελέγη στο Κογκρέσο, βρέθηκε για λίγες εβδομάδες στο προσκήνιο και στη συνέχεια ξεχάστηκε. Μέχρι να αγγίξει ένα θέμα που ελάχιστοι τολμούν να αγγίξουν. Πόσο μάλλον όταν είναι μουσουλμάνοι.
«Θέλω να μιλήσω για την πολιτική επιρροή σε αυτή τη χώρα. Αναρωτιέμαι γιατί θεωρείται κανονικό για κάποιους να πιέζουν για την υποστήριξη σε μια ξένη χώρα. Θέλω να ρωτήσω γιατί επιτρέπεται να μιλάω για την επιρροή της ένωσης οπλοφόρων ή των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και όχι για εκείνη ενός πανίσχυρου λόμπι που επηρεάζει την πολιτική μας» τόνισε στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον.
Ήταν προφανές ότι αναφερόταν στο εβραϊκό λόμπι, επομένως η γη άνοιξε να την καταπιεί. «Συνεχίζει την απαράδεκτη πρακτική της αντισημιτικής ρητορικής όταν μιλάει για την ανάμειξη των Εβραίων Αμερικανών στη δημοκρατική διαδικασία του έθνους» κατήγγειλε αμέσως ο Στιβ Χούνεγκς, διευθυντής του Εβραϊκού Συμβουλίου Κοινοτικών Σχέσεων της Μινεσότα.
Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες και έλαβαν τέτοια δημοσιότητα ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να αναγκαστεί χθες να συζητήσει ψήφισμα που, χωρίς να κατονομάζει την Ομάρ, «καταγγέλλει τον αντισημιτισμό ως έκφραση μίσους και μισαλλοδοξίας που αντιτίθεται στις αξίες που χαρακτηρίζουν τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τα κηρύγματα μίσους στα κοινωνικά δίκτυα, οι ανοιχτές προτροπές για δολοφονία της Ομάρ και, τελικά, η χυδαία αφίσα που την ταύτιζε με την 11η Σεπτεμβρίου και την τρομοκρατία του Οσάμα Μπιν Λάντεν προφανώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Επομένως κανείς στην αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη για ένα ανάλογο καταδικαστικό ψήφισμα.
Ακόμη και η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, από την οποία προέρχεται και η ίδια η Ομάρ, έδειξε αρχικά μουδιασμένη διστάζοντας να αγγίξει το θέμα, προφανώς από φόβο μην κολλήσει και η ίδια τη ρετσινιά του αντισημιτισμού. Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, μια ακόμη νεοκλεγμένη που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικανούς, έσπασε τελικά τη σιωπή αμφισβητώντας την αναγκαιότητα για το χθεσινό ψήφισμα.
Κανείς δεν αντιδρά έτσι για ανάλογα σχόλια εις βάρος μειονοτήτων, υποστήριξε η γερουσιαστής. Και υπενθύμισε ένα πρόσφατο παράδειγμα που προκάλεσε ελάχιστες αντιδράσεις και φυσικά δεν καταδικάστηκε από το Κογκρέσο: το παράδειγμα του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζέισον Σμιθ, που φώναξε «γύρνα πίσω στο Πουέρτο Ρίκο» στον Δημοκρατικό συνάδελφό του Τόνι Κάρντενας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Μ.Τ.