Την ανυποχώρητη στάση του στα εργασιακά που αποτελούν ένα από τα βασικά «αγκάθια» στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επιβεβαίωσε ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων μας στη Ρώμη ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο ότι «εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα» δεν ψηφίζει για να αποσπάσει τελικά την έμμεση στήριξη των ευρωπαίων ηγετών όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στη Διακήρυξη της Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον μια συμμαχία σοσιαλιστών απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις του Βερολίνου λέγοντας στους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την Παρασκευή πως «το Eurogroup συνεδριάζει και αποφασίζει σε αυτό το Βερολίνο» και εκφράζοντας την άποψη ότι «κάποιες χώρες φαίνεται πως έχουν πολύ μεγαλύτερες εξουσίες από τις υπόλοιπες».

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού που στο μεταξύ εκφράζει μέσω κύκλων του τη βεβαιότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι ανεξάρτητη από τον σκεπτικισμό που επικρατεί εδώ και μέρες στον Νότο για τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας εξάλλου, εξέφρασαν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για τις περίφημες δηλώσεις του ολλανδού πολιτικού πως ο νότος έφαγε χρήματα σε ποτό και γυναίκες.

Που σημειώνεται πρόοδος

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται εξ αποστάσεως με νέο ορόσημο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, καθώς όπως εκτιμάται σε διαφορετική περίπτωση οι εκκρεμότητες θα παραμείνουν έως τη Σύνοδο της 22ας Μαΐου.

Στο τριήμερο των εντατικών συζητήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες πάντως, καταγράφηκε μεν πρόοδος, όχι όμως ικανή να οδηγήσει σε ένα επίσημο ανακοινωθέν των δύο πλευρών, για τα θέματα στα οποία υπήρξε προσέγγιση. Ρήξη πάντως δεν σημειώθηκε, δεν υπήρξε όμως και η πρόοδος εκείνη που θα επέτρεπε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων σε τεχνικό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η πρόοδος που σημειώθηκε αφορά το φορολογικό, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μείωση του αφορολογήτου κοντά στις 5.900 ευρώ από 2019, αλλά και το ασφαλιστικό, με τις πηγές της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι οι περικοπές δεν πρόκειται να γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2020, σενάριο το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τους πιστωτές, οι τελευταίες απαιτήσεις των οποίων αφορούσαν μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω το 2020.

 

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr