Στις 6 Μαρτίου 1994 έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σταρ με τη διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη υπουργός που έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το υπουργείο Πολιτισμού τιμά την επέτειο με την προβολή της ταινίας «Στέλλα» του Κακογιάννη και συζήτηση με συνεργάτες της.

Είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920-6 Μαρτίου 1994) συμπληρώνονται αύριο και το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τη Μελίνα του κινηματογράφου, της τέχνης, της πολιτικής, του πολιτισμού. Για τη γυναίκα που πρώτη κίνησε τις διαδικασίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και διεθνοποίησε το θέμα κατά την ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO, τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό, όταν έλεγε:

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας. Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ».

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τη Μελίνα

Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Μελίνα, σε θυμόμαστε» φιλοξενείται αύριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Στέλλα» σε σενάριο-σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, που έφερε τη Μελίνα στις Κάνες, και συζήτηση με τους συνεργάτες της, τη γραμματέα και «δεξί χέρι» της Μανουέλα Παυλίδου, τον δικηγόρο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, τον σκηνοθέτη και σύμβουλο κινηματογραφίας στο υπουργείο επί των ημερών της Μάνο Ζαχαρία και την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη.

«Οι πρωτοποριακές για την εποχή πρωτοβουλίες για το σινεμά, για το θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μελίνα” αποτελούν κεφάλαια, των οποίων τη θεσμική και πολιτική σημασία αξίζει να αναστοχαστούμε», αναφέρει στο σκεπτικό της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και σημειώνει:«Η Μελίνα παραμένει σύγχρονη, καθώς υπήρξε η υπουργός που κατάφερε να καλλιεργήσει ένα κλίμα που απηχούσε τις δημοκρατικές παραμέτρους της κουλτούρας, επιδεικνύοντας ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας. Εριξε γέφυρες στους αριστερούς καλλιτέχνες και προώθησε την εξωστρέφεια στις σχέσεις με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια τέχνη, ασκώντας η ίδια σε πρώτο πρόσωπο πολιτιστική διπλωματία».

Η Μ. Ζορμπά σημειώνει για την εποχή που η Μελίνα ήταν υπουργός Πολιτισμού: «Βρέθηκε στο υπουργείο σε μια περίοδο που η αριστερή πολιτιστική παράδοση της μεταπολεμικής εποχής προσπαθούσε να μετασχηματιστεί από ρεύμα διαμαρτυρίας, από ιδεολογία και αισθητική σε πολιτική του πολιτισμού». Αναφερόμενη στο σημερινό στοίχημα του προοδευτικού χώρου για την Πολιτισμική Δημοκρατία, που θα συμπεριλάβει τους αποκλεισμένους και τις ευάλωτες ομάδες, η υπουργός καταλήγει: «Μελίνα, 25 χρόνια μετά, σε θυμόμαστε. Βλέπουμε τις συνέχειες, και είναι σημαντικό ότι μετά από ένα τέταρτο του αιώνα αυτές υπάρχουν, ώστε να μας προκαλούν να θέτουμε τα ερωτήματα σε νέες βάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες».

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη εκδηλώσεις μνήμης για το έργο που άφησε πίσω της η Μελίνα Μερκούρη: τα ΔΗΠΕΘΕ και το πρόγραμμα «Μελίνα».

ΠΗΓΗ