Είχαν την ατυχία να γεννηθούν μέσα στην κρίση και τώρα βιώνουν την εγκατάλειψη από τις πρώτες κιόλας μέρες, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν ούτε ένα πιάτο φαγητό ούτε στέγη.

Και τα εγκατέλειψαν. Μητέρες άστεγες, άνεργες, μητέρες που δεν έχουν τα μέσα να προσφέρουν στο παιδί τους ούτε ένα πιάτο φαγητό, αλλά και μετανάστριες, πρόσφυγες, φεύγουν μέσα στη νύχτα μετά τη γέννα αφήνοντας το νοσοκομείο να επωμιστεί τις ευθύνες για το νεογέννητο. Έχει τύχει γονέας να αφήσει το μωρό του στο ασανσέρ με το σημείωμα «δεν μπορώ να το συντηρήσω».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών από τη φυσική τους οικογένεια στο μαιευτήριο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, σύμφωνα και με την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης.

Με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μία καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον».

Με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών και σύμφωνα με τα στοιχεία, «στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας 0-18 ετών, είναι περίπου 2.000». Κάθε χρόνο μάλιστα, από την αρχή της κρίσης, ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων αυξάνεται κατά 336%.

Όπως ανέφερε η κα Φωτίου, τα βρέφη που παραμένουν στα νοσοκομεία και στα δημόσια μαιευτήρια τοποθετούνται άμεσα σε εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια, χωρίς την προηγούμενη ιδρυματοποίησή τους. Ήδη από τον Απρίλιο του 2016, επτά βρέφη τοποθετήθηκαν απευθείας από τα νοσοκομεία σε ανάδοχες οικογένειες.

Η προσφορά του «Σταύρος Νιάρχος»

Επίσης λειτουργεί ο 7ος θάλαμος του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, που είχε ανακαινισθεί με τη χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ήδη έχει υποδεχθεί 13 βρέφη, που παρέμεναν σε μαιευτήρια για κοινωνικούς και μόνο λόγους.

Η συγκεκριμένη Μονάδα Βρεφών λειτουργεί με τη συνεργασία των «Παιδικών Χωριών SOS» και με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αποτελεί μονάδα σύντομης φιλοξενίας και στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση στην οικογένεια προέλευσης του κάθε παιδιού, ώστε να αναλάβει εκ νέου την επιμέλειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι λύσεις της αναδοχής και της υιοθεσίας θα προσφέρονται άμεσα για την οικογενειακή αποκατάσταση των βρεφών.

Η κυβέρνηση, πάντως, προαναγγέλλει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αποσκοπεί «στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στη μέριμνα των παιδιών, αλλά και στη διαφάνεια και την αποτροπή παράνομων ενεργειών».

Ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κολαΐτης, μιλώντας στο «Π» για τα αυξανόμενα περιστατικά εγκατάλειψης παιδιών στο Παίδων «Αγία Σοφία», επειδή οι γονείς τους δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν, αποκαλύπτει και μια άλλη πτυχή: «Συναντούμε πλέον συχνότερα ακραίες περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που παραπέμπονται στην κλινική έπειτα από αυτοκτονία του γονέα τους, ως απόρροια της κρίσης, ή επειδή οι ίδιοι αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν και μάλιστα με τις βιαιότερες μεθόδους. Στις συνθήκες αυτές, η ανάγκη για παροχή ψυχοκοινωνικής βοήθειας καθίσταται μεγαλύτερη».

«Εγώ αντέχω την πείνα, το παιδί μου όχι»

Η Αλεξάνδρα, 37 ετών, άνεργη από τότε που γέννησε, με εσώκλειστο το παιδί της στο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, εξηγεί την απόφασή της να «εγκαταλείψει» το παιδί. «Εγώ αντέχω την πείνα. Το παιδί μου, όμως, δεν πρέπει να πεινάσει ποτέ», λέει θλιμμένη αλλά σίγουρη για την απόφασή της να παραχωρήσει στο κράτος τη φροντίδα του παιδιού της.

«Η απουσία του κράτους είναι εμφανής όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αξιοπρέπεια των παιδιών δεν πρέπει να επαφίεται στη φιλανθρωπία», σχολιάζει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλο και περισσότερα παιδιά καταλήγουν σε ιδρύματα για οικονομικούς λόγους.

«Όλο και συχνότερα συναντάμε περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και αποφασίζουν να δώσουν τα παιδιά τους», τονίζει. Ενδεικτικοί είναι και οι αριθμοί που δίνει ο διευθυντής του Ζαννείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας και Αγωγής, κ. Μενέλαος Τσαούσης. «Κάθε χρόνο», λέει, «δεχόμαστε πέντε με δέκα αιτήσεις για τα προγράμματά μας. Φέτος, οι αιτήσεις ήταν 20, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση».

Το Ζάννειο φιλοξενεί παιδιά, παρέχοντάς τους κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. «Ενδιαφέρον», συμπληρώνει ο κ. Τσαούσης, «είναι το γεγονός ότι φέτος οι περισσότερες αιτήσεις που δεχθήκαμε αφορούν Ελληνόπουλα και όχι παιδιά αλλοδαπών, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ παλαιότερα οι γονείς αυτών των παιδιών είχαν κοινωνικά προβλήματα (όπως οι εξαρτήσεις), πλέον, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η ανεργία».

 

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr