Ογκώδης η συμμετοχή και η παρουσία του Ελληνισμού της Μελβούρνης στη Παρέλαση για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821. Ωστόσο, ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρη κυρίως της παρουσίας του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής, Γιώργου Βαρεμένου. Το Ελληνικό Πρόγραμμα βρέθηκε εκεί.
Με έντονη αστυνομική παρουσία αλλά και αυστηρότερα σε σχέση με άλλες χρονιές μέτρα ασφαλείας, οι ομογενείς της Μελβούρνης και πολίτες που ήρθαν από περιοχές της Βικτώριας, έδειξαν και απέδειξαν την αγάπη τους για την γενέτειρα αλλά και την υπερηφάνειά τους για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την απόκτηση της πολυπόθητης και πολύτιμης ελευθερίας των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.
Η Παρέλαση, ξεκίνησε όπως πάντα από την κεντρική λεωφόρο St Kilda Road. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρέλασαν μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων, γνωστό και ως Shrine of Remembrance, 79 τμήματα αποτελούμενα από μαθητές και μαθήτριες σχολείων και κολλεγίων της ομογένειας της Μελβούρνης, από εκπροσώπους και μέλη ομογενειακών οργανώσεων, τμήματα με τροφίμους και στελέχη οργανισμών φροντίδας και πρόνοιας ηλικιωμένων και άλλοι ιστορικούς οργανισμούς της Παροικίας.
Στο Μνημείο αφίχθησαν οι σημαιοφόροι που κρατούσαν το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, και τις σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και φυσικά της Αυστραλίας.
Μεγάλη συμμετοχή στην παρέλαση
Ομαλά κύλησε η παρέλαση αν και κατά διαστήματα ακούγονταν συνθήματα και αποδοκιμασίες από ομογενείς κυρίως προς το πρόσωπο του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Οπως είπαμε και στην αρχή, ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία ενώ πολλοί ομογενείς μας δήλωσαν ότι ήταν ενοχλημένοι από την παρουσία του κ. Βαρεμένου. Στην πρωινή λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευστραθίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο South Melbourne, είχε σημειωθεί κάποια ένταση έξω από τον ναό, καθώς από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι θα εκεί επρόκειται να μεταβεί ο κ. Βαρεμένος. Ωστόσο, στο ναό παρέστη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλος.
Τι είπαν οι επίσημοι για την επέτειο;
Η ομοσπονδιακή βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας, Michael O’Brien, η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, και ο γενικός γραμματέας Οργανωτικής Επιτροπής της Παρέλασης, Αντώνης Τσουρδαλάκης κατέθεσαν όλοι μαζί από κοινού προς το μνημείο και κατέθεσαν στεφάνι, την ώρα που δεκάδες ομογενείς φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Βαρεμένου.
Την Επιτροπή Πολυπολιτισμού της Βικτώριας εκπρόσωπησε ο αντιπρόεδρός της, Σπύρος Αλατσάς, ο οποίος μας είπε ότι νοιώθει ενοχλημένος για τα σημερινά γεγονότα. Παρόντες ήταν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων και Ενοριών της Βικτώριας, Κώστας Κόντης.
«Δεν υπάρχει Μελβούρνη και δεν υπάρχει Βικτώρια χωρίς τους Έλληνες» ανέφερε στο μήνυμά του, ο κ. Αντριους, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτώριας, Μάικλ Ο’ Μπράιαν είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη Βικτώρια χωρίς τον Ελληνισμό.
Το μήνυμα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρρισον, μετέφερε η γερουσιαστής Jane Hume, ενώ τον Μπιλ Σόρτεν εκπροσώπησε η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, η οποία είπε ότι σήμερα τιμάται η προσφορά των Ελλήνων που συνέβαλαν στον καθορισμό της αυστραλιανής ταυτότητας.
Ομιλία Βαρεμένου μετ’ εμποδίων
Τον λόγο πήρε και ο Γιώργος Βαρεμένος, έκανε λόγο για ενότητα και ομοψυχία, αλλά οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες που λίγα μόνο ακούσαμε, που αν και συνέχισε μέχρι το τέλος, οι οργισμένες φωνές ήταν τόσο έντονες που το μήνυμά του δεν ακούστηκε.
Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα και ενώ οι αποδοκιμασίες συνεχίζονταν, η ασφάλεια του κ. Βαρεμένου έκρινε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τον χώρο, όπως κι έγινε. Κατόπιν, και οι άλλοι πολιτικοί και επίσημοι έφυγαν. Ζητήσαμε από την κ. Μικάκου να μας κάνει μια δήλωση.
Μας είπε ότι είναι απογοητευμένη από τα συμβάντα, και δεν επιθυμεί να πει κάτι παραπάνω. Η δε Μαρία Βαμβακινού μίλησε και εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για τα σημερινά γεγονότα.
Σύμφωνα με ομογενή που εκπροσωπεί το Μνημείο των Πεσόντων, αλλά και με με μαρτυρίες πολλών ηλικιωμένων ομογενών που κάθε χρόνο δίνουν το παρών στην παρέλαση, τέτοια επεισόδια δεν έχουν συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι μόνο στους Ελληνες της Μελβούρνης δίνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον ιερό χώρο του μνημείου για την εθνική μας επέτειο. Σε ερώτησή μας προς εκπρόσωπο του Μνημείου, αν πιστεύει ότι θα απαγορευτεί η διοργάνωση ξανά της παρέλασης την επόμενη χρονιά, μας είπε ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μικρή.
“Αυτό που χρειάστηκε να γίνει ήταν να παρθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και ο χώρος της κατάθεσης των στεφάνων να περιοριστεί και η πρόσβαση σ’αυτόν να είναι ελεγχόμενη”, μας είπε χωρίς να θέλει να αναφερθεί το όνομά του.