Μια πυκνή εβδομάδα διπλωματικών επαφών ξεκίνησε χθες για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με πολύ σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, την Ιερουσαλήμ και την Αττάλεια. Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στην Κύπρο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τους ενεργειακούς πόρους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επίσης θα συζητηθούν θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με επίκεντρο τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει από κοινού Αθήνα και Λευκωσία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί επίσης με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματά τους όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, ενώ η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η οποία θα έχει βασικό θέμα τον αγωγό EastMed και ζητήματα συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αττάλεια όπου θα συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων το Κυπριακό αλλά και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών άρχισε χθες στην έδρα της Ε.Ε. με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ πριν από τη συνεδρίαση παρέθεσε από κοινού με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου, υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μαλεσκάνου, πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, και τον αντιπρόεδρο, Μπούγιαρ Οσμάνι. Στο πρόγευμα στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης στα Σκόπια, αλλά και η απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Σκοπός μας είναι να μετασχηματιστούμε, να γίνουμε Ευρωπαίοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημά μας. Χρειαζόμαστε τη μετασχηματιστική δύναμη της Ε.Ε. για τη δημιουργία ευρωπαϊκών, σταθερών Βαλκανίων με ευημερία», τόνισε ο Νίκολα Ντίμιτροφ απευθυνόμενος στους ομολόγους του.
Ο κ. Οσμάνι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η μεταρρυθμιστική δυναμική της χώρας του θα αποτυπωθεί αντικειμενικά στην επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που θα αποτελέσει τη βάση για την επιβεβαίωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο ώστε να ξεκινήσουν φέτος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η Β. Μακεδονία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πρόγευμα εργασίας εκφράστηκε «τεράστια ικανοποίηση» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ενώ η πλειοψηφία (κυρίως χώρες της Αν. Ευρώπης, Ιταλία και Ιρλανδία) υποστήριξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Γαλλία και Ολλανδία είναι οι σημαντικότερες χώρες της Ε.Ε. που έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεντέρ, τόνισε ότι «η επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα ήταν ένα είδος προϋπόθεσης και εκπληρώθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Τώρα θέλουμε να δούμε ότι οι νόμοι όχι μόνο ψηφίζονται αλλά και εφαρμόζονται, επειδή γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή είναι πάντα το πιο περίπλοκο κομμάτι» και πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τα Σκόπια από τα Τίρανα, ότι για το Βέλγιο είναι σημαντικό κάθε χώρα να κρίνεται με βάση τις επιδόσεις της και να μην υπάρχει «πακέτο χωρών».
Χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε επισήμως τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας παρά τις πρωτύτερες επιφυλάξεις της Μόσχας για τη νομιμότητα της αλλαγής του ονόματος της χώρας.