Η εξέλιξη της οικονομίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου και οι μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με τίτλο «Taking cybersphere to the next level».

Στο συνέδριο βρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων και επιχειρήσεων πληροφορικής, που επισήμαναν την ανάγκη όλοι οι φορείς του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνίες) και του ιδιωτικού τομέα να αναπτύξουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, που μπορεί να πλήξουν υποδομές και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Την ημερίδα άνοιξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας και στόχος είναι η ενίσχυση των αντίστοιχων επενδύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού βαθμού ασφάλειας.

«Προσεγγίζουμε την κυβερνοασφάλεια ως τομέα υψηλής προτεραιότητας και κάνουμε εκ των πραγμάτων ό,τι μπορούμε μέσα στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε. Οσο καλύτερα θα πηγαίνει η οικονομία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα» σημείωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας της Ελλάδας, Λέανδρος Μαγλαράς.

Από τη Ν.Δ., η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για προχειρότητα στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας. Επίσης, τόνισε ότι η δημιουργία επιτροπής για την αποτροπή των fake news εν όψει εκλογών αποτελεί σωστή κίνηση, ωστόσο στον μηχανισμό θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Στην ασφάλεια των εκλογών στάθηκε και ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης, που επέστησε την προσοχή για τον κίνδυνο ενδεχόμενων κακόβουλων ενεργειών και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σχεδίου «προστασίας της ίδιας της δημοκρατίας».

Για νέες τεχνολογίες που υιοθετούνται χωρίς τα ανάλογα βήματα στην ασφάλεια μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιάννης Σύρρος, κάνοντας και για φορείς και επιχειρήσεις που δέχονται σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις και καθυστερούν να το αναφέρουν στις Αρχές ή το κοινό για λόγους δημόσιας εικόνας.

Τέλος, αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που παρέχει η νέα ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα, που παρότι υστερεί σε αρκετούς δείκτες της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (προτελευταία στην Ε.Ε.), διαθέτει ιδιαίτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

ΠΗΓΗ