Απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις ή χρηματικά πρόστιμα αν καταταγούν. Εξαγοράσιμη (φθηνά) η θητεία για τους άνω των 33 ετών

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Τους 30.000 έχουν ξεπεράσει οι ανυπότακτοι και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρεί με μέτρα που αποδείχθηκαν στην πράξη ανεπαρκή να λύσει το πρόβλημα, το οποίο υφίσταται τα τελευταία χρόνια και έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα για το Στράτευμα. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, από τους υπόχρεους στράτευσης κατατάσσεται τελικά το 75% και το υπόλοιπο 25%… χάνεται.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης και παρουσιάσθηκε χθες από τους Ευάγγελο Αποστολάκη και Παναγιώτη Ρήγα, οι ανυπότακτοι απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις ή οικονομικά πρόστιμα (το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν ήταν 6.000 ευρώ), εφόσον καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις έως το τέλος του 2020.

Οσοι είναι άνω των 33 ετών θα μπορούν να εξαγοράσουν το σύνολο της θητείας τους με μειωμένο αντίτιμο. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας θέλησε να παρουσιάσει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης «και πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να υπηρετήσουν», αυτό δεν ισχύει, αφού η ανυποταξία έγινε τα τελευταία χρόνια συνώνυμο της «λούφας», δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί ανυπότακτοι είναι… εσωτερικού. Κάθε προσπάθεια δε να λυθεί το πρόβλημα με ευνοϊκές ρυθμίσεις έπεσε στο κενό.

Οσο για τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Μειωμένη θητεία: Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα αγόρια των τρίτεκνων οικογενειών (και όχι για το ένα, όπως ισχύει σήμερα) από τους 9 στους 8 μήνες για τον Στρατό Ξηράς και από τους 12 στους 9 μήνες για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ για τα άρρενα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών (από τέσσερα παιδιά και πάνω) η στρατιωτική θητεία μειώνεται στους 6 μήνες για τον Στρατό και τους 8 για τους άλλους δύο κλάδους.

• Αντιρρησίες συνείδησης: Μειώνεται από τους 15 μήνες, που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες η κοινωνική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, έπειτα από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπό της έναντι χρηματικού τιμήματος. Πρόκειται για μια ρύθμιση (όπως αυτή για τους ανυπότακτους) που ικανοποιεί κυρίως το… αριστερό κοινό.

• ΕΜΘ και προσλήψεις: Στο νομοσχέδιο υπάρχει η διάταξη που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» περί ένταξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) στο Σώμα των αξιωματικών με τη χορήγηση του βαθμού του ανθυπολοχαγού και την απονομή του βαθμού υπολοχαγού κατά την αποστρατεία τους. Επίσης, θα μπορούν να παραμένουν στο Στράτευμα έως το 58ο έτος της ηλικίας τους, αποκτώντας πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή συνιστά και επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, κάτι το οποίο, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του κ. Ρήγα, έχει εξασφαλιστεί. Ο ίδιος επανέλαβε τα περί προσλήψεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να πει κάτι συγκεκριμένο, αν και σε πρώτη φάση θα ανανεωθεί η θητεία των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για ακόμα τρία χρόνια, εφόσον το επιθυμούν.

—-

Δικαίωση (και με απονομή «πουλάδας») για τον Μπούχλη

Μετά τη μαζική στήριξη που εκφράστηκε στον καταδρομέα – αλεξιπτωτιστή από την Κρήτη Εμμανουήλ Μπούχλη, ο οποίος… τόλμησε να τραγουδήσει το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» κατά τη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο, η ποινή που του επιβλήθηκε για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας από τον διοικητή της μονάδας του ήταν τυπική και συγκεκριμένα έξι ημέρες κράτηση. Αρχικά οι διαθέσεις του ΓΕΣ, που έσπευσε να διατάξει διοικητική εξέταση για το συμβάν, φάνηκε να είναι άγριες, λόγω και των πολιτικών παρεμβάσεων. Η γενική κατακραυγή στο ενδεχόμενο μιας τιμωρίας του λειτούργησε ωστόσο αποτρεπτικά και ο καταδρομέας τελικά έπεσε στα μαλακά. Ηδη, πήρε φύλλο πορείας για τη νέα του μονάδα, την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων, έχοντας προηγουμένως πάρει την «πουλάδα» του ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του αλεξιπτωτιστή. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ξεκαθάρισε χθες, απαντώντας και στη Νέα Δημοκρατία, ότι ουδέποτε έχει απαγορευθεί η ανάκρουση του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» και τόνισε ότι η διενέργεια της διοικητικής εξέτασης αφορά αποκλειστικά τους κανόνες ασφαλείας. «Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή