Δημιουργεί συνεχώς κλίμα ανησυχίας με πιέσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης
Με περίσσιο θράσος και με καθημερινές συνεντεύξεις και ομιλίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για την οικονομία και την αξιολόγηση, παίζοντας το παιχνίδι των δανειστών.
Χθες, ο λαλίστατος κεντρικός τραπεζίτης απηύθυνε νέα έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τόσο μέσω συνέντευξης στην ιστοσελίδα Capital.gr όσο και σε ομιλία του στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. «Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο» είπε με έντονο, δραματικό τόνο, και πρόσθεσε ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας δεν αποκλείεται να ξαναρίξει την οικονομία σε ύφεση ολόκληρο το 2017.
Οπως ανέφερε, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη φετινή ανάπτυξη, μετά το πολύ κακό 4ο τρίμηνο του 2016, με την πρώτη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% το 2017 να τείνει ήδη προς αναθεώρηση στην περιοχή του 1,9%.
Στη χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Στουρνάρας έφθασε στο σημείο να υιοθετήσει τη «γραμμή» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να θέσει κυνικά το εκβιαστικό δίλημμα για τις συντάξεις: «Προτιμούμε να λύσουμε το Ασφαλιστικό με αύξηση εισφορών ή με μείωση συντάξεων;» Οσον αφορά το αφορολόγητο όριο, αποδέχθηκε τη μείωσή του προσθέτοντας, ίσα ίσα για να… τηρήσει τα προσχήματα, ότι «εάν η μείωση του αφορολογήτου συνδυαστεί και με μείωση φορολογικών συντελεστών, έχει κάτι θετικό».
Με τους δανειστές συντάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς παραδέχθηκε ότι είναι εύλογο το αίτημα επαναφοράς τους, αλλά συμπλήρωσε αποδομώντας την παραδοχή αυτήν: «Από την άλλη μεριά, όμως, μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 2000 χάσαμε πολύ μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Κι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει».
Επιπλέον, στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού ζήτησε «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, με το επιχείρημα ότι έτσι διευκολύνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: δημοκρατία