Πάνω από 1.500 στρέμματα Χαλεπίου Πεύκης κάηκαν από την πυρκαγιά στο δάσος Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι, σύμφωνα με τον φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, αν και η Πυροσβεστική υπολογίζει πολύ πιο χαμηλά την έκταση της καταστροφής.
Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας Διαχείρισης τονίζει ότι το δασικό οικοσύστημα, υπέστη για άλλη μια φορά μεγάλη οικολογική καταστροφή και επισημαίνει ότι οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες.
Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Ο φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

 

ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ…
Στο μεταξύ, και χθες παρέμεναν στην περιοχή του Κουνουπελίου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Επί τόπου βρέθηκε και κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν τη φωτιά, με τις υπόνοιες να στρέφονται στον εμπρησμό, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από την «καρδιά» του δάσους, σε σημείο όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, παρά μόνο πυκνή βλάστηση.
Ο υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που είχε τεθεί επικεφαλής των δυνάμεων κατάσβεσης, τόνισε ότι η κατάσταση το βράδυ της Τρίτης ήταν πολύ σοβαρή, λόγω της έντασης των ανέμων και της συνεχούς εναλλαγής της διεύθυνσής τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονταν σε ετοιμότητα εκκένωσης οικισμών, ωστόσο, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Οσον αφορά την έκταση της καταστροφής, ο κ. Τζουβάρας τόνισε ότι θα εκτιμηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, γιατί υπάρχουν τμήματα του δάσους, όπου η πυρκαγιά ήταν έρπουσα και δεν κατέστρεψε την κόμη των δένδρων, παρά μόνο χαμηλή βλάστηση, ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν «νησίδες» με πράσινο που δεν καταστράφηκε.

 

ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Μπορεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Στροφυλιά να ανήκει εκτός των διοικητικών ορίων της Πάτρας, όμως ο δήμος της Πάτρας οφείλει να αντιμετωπίζει τέτοιας έκτασης και σημασίας καταστροφές, ως μεγάλος και μητροπολιτικός δήμος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδράμει και να βοηθάει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους γειτονικούς δήμους, αλλά και να έχει ενεργό ρόλο στην προστασία οικότοπων με υπερτοπική και πανελλαδική αξία, όπως είναι η Στροφυλιά», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας, Νίκος Νικολόπουλος.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
«Αυτό πλέον που προέχει είναι να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του οικοσύστηματος, καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η προστασία της φύσης, που οφείλουμε να παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές», είπε από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Ρώρος.

 

ΣΥΣΚΕΨΗ (ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ)
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, είχαν χθες το μεσημέρι σύσκεψη στο Δημαρχείο με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, Νίκο Ρουμελιώτη και τον δασάρχη Πατρών, Σταύρο Βαρβατσούλη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό για τη λήψη μέτρων πρόληψης, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ