Την Πέμπτη, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές, έπειτα από επτά χρόνια διαμονής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Την έντονη αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου προκάλεσε η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, με αφορμή τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους αμερικανικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Νομίζω ότι είναι σαφές από το κατηγορητήριο ότι δεν πρόκειται για “τιμωρία” της δημοσιογραφίας, αλλά για υποκλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία το 2016 διεκδίκησε τον προεδρικό θώκο της χώρας.

Και συνέχισε: «Θα περιμένω να δω τι θα συμβεί με τις κατηγορίες και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία».

Η Χίλαρι Κλίντον, μάλιστα, έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να στοχοποιήσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας τα εξής:

«Νομίζω ότι είναι λίγο ειρωνικό καθώς θα μπορούσε να είναι ο μοναδικός ξένος (σ.σ. Ασάνζ), τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλωσορίσει στις ΗΠΑ» τόνισε, χαρατηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα WikiLeaks, κατά τη διάρκεια του 2016, δημοσίευσαν μία σειρά emails τόσο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον όσο και της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής θα έπρεπε να βρίσκεται η ίδια η Κλίντον.

https://twitter.com/k__douglas/status/1116522401641029632?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1116522401641029632&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Fkosmos%2F201904122983787-klinton-xilari-asanz-tzoulian-wikileaks%2F

​Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, η οποία τάσσεται υπέρ της σύλληψης του ιδρυτή των WikiLeaks:

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαρροή των εγγράφων για την αμερικανική εμπλοκή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ο Τζούλιαν Ασάνζ μετέβη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από την οποία ζήτησε και έλαβε άσυλο.

Την Πέμπτη, όμως, το Εκουαδόρ ήρε το καθεστώς ασύλου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks από τις βρετανικές αρχές. Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστο αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για κατασκοπεία και υποκλοπή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

ΠΗΓΗ