Τα εγκαίνια της 6ης έκθεσης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ 2019, πραγματοποιήθηκαν χθες αργά το απόγευμα, στους χώρους του ΟΛΠΑ στο Νότιο Λιμάνι της Πάτρας, όπου φέτος φιλοξενείται.
>Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος πάνω από 70 εκθέτες, με ώριμες ερευνητικές προτάσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τα ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής και ακαδημαϊκά ιδρύματα από άλλες πόλεις, καθώς και πλήθος φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
>Μέχρι και την Κυριακή η έκθεση θα διεξάγεται παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του λιμένα, όσο και στο Royal Theater, όπου χθες το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης, παρουσία αρχών και φορέων.
>Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας καθ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση Patras IQ παράδοση και θεσμό που αναδεικνύει τις δημιουργικές δυνάμεις και τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας.
Η ομιλία του κ. Φωτάκη είχε απολογιστικό χαρακτήρα για τις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με την αύξηση των δαπανών σε πάνω από 2 δισ. ευρώ (1,13% του ΑΕΠ για πρώτη φορά), αλλά και με προτροπές για την ανάγκη τεχνολογικής επιτάχυνσης της χώρας, μπροστά στις δομικές αλλαγές που συντελούνται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, με χρηματοδοτήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ερευνητών για να μείνουν στην Ελλάδα, ή να επιστρέψουν από το εξωτερικό.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Στο περιθώριο της τελετής βραβεύθηκε από την πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, που ήταν υπεύθυνη για τη σύναψη της δεκαετούς προγραμματικής σύμβασης της έκθεσης Patras IQ, όταν ήταν αν. υπουργός Παιδείας.
Η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε συγκινημένη για το σημείο που έχει φτάσει σήμερα η έκθεση, την οποία χαρακτήρισε ως επιτομή της ανιδιοτελούς συνεργατικότητας πάνω σε έναν κοινό σκοπό. Παράλληλα, τόνισε ότι η φιλοξενία της έκθεσης στους χώρους του λιμανιού αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία και σημάδι ότι μπορεί να διεθνοποιηθεί προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, στόχος ο οποίος είναι εφικτός.
ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΩΝ
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αντιπρύτανης Δημοσθένης Πολύζος, με την ομιλία του, στόχευσε στη δυσκολία της χώρας μας να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας το πλούσιο ερευνητικό έργο που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, παρ΄όλη την προσπάθεια κυβερνήσεων και τη διάθεση πόρων. Το θέμα, όπως είπε, είναι δομικό και γι΄αυτό χρειάζονται κίνητρα, ώστε από μικρή ηλικία να ξεπεραστεί ο φόβος του επιχειρείν. Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε ότι είναι ώρα για μια έκθεση PatrasIQ για μικρές ηλικίες, από μαθητές γυμνασίου, ίσως και του δημοτικού.
ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που αναφέρθηκε στις πολιτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και για τη σύνδεσή της με την παραγωγική βάση της περιοχής, τονίζοντας και αυτός ότι έφτασε η στιγμή για την αναδιάταξη και διεθνοποίηση της έκθεσης Patras IQ, προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, εξήγγειλε από την πλευρά της, ότι, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθεί η αναβάθμιση της θέσης του ιδρύματος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τα πρόσωπα που έχουν κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση της έκθεσης Patras IQ και, αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παραδέχθηκε ότι προκάλεσε αμηχανία και σύγχυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τόνισε ότι προσπερνά τις φωνές αντίδρασης που ακούγονται ένθεν και ένθεν στην πόλη και δήλωσε τη βεβαιότητά της ότι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια θα φανούν στο μέλλον.
Στο βήμα βρέθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, απευθύνοντας χαιρετισμό, καθώς ο οργανισμός φιλοξενεί την έκθεση στους χώρους του.
Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό από τον διευθυντή Πιστοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας Χριστόφορο Χατζόπουλο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο οποίος βράβευσε τον πρόεδρο του ερευνητικού κέντρου Corallia, καθηγητή Βασίλη Μακιό.