Έκθεση; Κάτι παραπάνω από αυτό. Μια πραγματική κυψέλη. Κόσμος, επισκέπτες, νέοι άνθρωποι, περήφανοι για τις δουλειές τους, έτοιμοι να ξεναγήσουν, να εξηγήσουν, παράγοντες. Και, βέβαια, σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί. Παράλληλες ημερίδες, ζύμωση, ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμός, κίνηση, χαμόγελο.

Ένα πρόσωπο της πόλης και της Αχαΐας που χαιρόσουν να το βλέπεις. Υπήρξε και ψητό: Μετά από χρόνια απραξίας και την κρίση να αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση κεφαλαίων και ιδιαίτερα τις επενδύσεις σύμπραξης ιδιωτών και δημοσίου, κάτι αλλάζει και στη Δυτική Ελλάδα. Στο πρώτο μεγάλο έργο που θα κατασκευαστεί, με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) θα είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία με προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ. Το οποίο, όπως τόνισε χθες από την Πάτρα ο Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας Εργων ΣΔΙΤ, είναι ένα έργο-πιλότος για να ξεμπλοκάρουν και άλλες δημόσιες επενδύσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

Ο κ. Ματζούφας βρέθηκε το απόγευμα χθες στον ΟΛΠΑ ως προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του Patra IQ με θέμα «καινοτόμες λύσεις πιστοδότησης Μικρομεσαίων και Nεοφυών Eπιχειρήσεων» και την προώθηση των ΣΔΙΤ. Εκτός από την υλοποίηση του νέου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προωθεί μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή τραπεζών μεγάλα έργα οδοφωτισμού σε δήμους αλλά και νέους οδικούς άξονες όπως το τμήμα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα, στη συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για το έργο των 600 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει και τη δική του χρηματοδοτική συμβολή σε βάθος χρόνου, θα καταβάλει την απόσβεση του παραχωρησιούχου αλλά και τη δαπάνη λειτουργίας και τη συντήρηση, ώστε να μην μπουν καθόλου διόδια! Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να εντάξει στα ΣΔΙΤ, την αξιοποίηση του Εργοστασίου Λαδόπουλου, με το νέο διοικητήριο της Περιφέρειας, άλλες δημόσιες και κοινωφελείς δραστηριότητες (μουσικό σχολείο, βρεφονηπιακός σταθμός, βιομηχανικό μουσείο). Το σχέδιο πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, έρχεται προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει η οριστική μελέτη και δημοπράτηση. Χαιρέτισαν την εκδήλωση η πρύτανις του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο αντιπρύτανης Δημ. Πολύζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλ. Μαρλαφέκας, στελέχη της Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της ΕτΕ και στελέχη της Διεύθυνσης Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα.