74 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και 24 μετά την πρώτη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πολιτείας προς τη Γερμανία, προκειμένου να αναγνωρίσει τις οφειλές της για τα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μεθαύριο Τετάρτη εισάγεται στη Βουλή το Πόρισμα της Διακομματικής για Γερμανικές Επανορθώσεις. Μέσω του Πορίσματος υπολογίζονται οι Γερμανικές Επανορθώσεις στη χώρα μας σε ύψος άνω των 300 δισ. €
«Με μεγάλη καθυστέρηση εκπληρώνουμε το ιστορικό μας χρέος. Ένα απλήρωτο άγος που συνεχίζει να βαραίνει τη συνείδησή των Γερμανών που δεν έχουν λόγο να κουβαλούν πάνω τους την κατάρα. Ηρθε η ώρα να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα, την κοινοβουλευτική οδό, τη διπλωματία και τέλος την προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια» αναφέρει στην «ΠτΔ» ο Τριαντάφυλλος Μιταφίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διακομματικής για Επανορθώσεις.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ
Το Πόρισμα, υπό όρους που μόνο η Βουλή μπορεί να κρίνει, εκτός από την αποζημίωση προς τη χώρα, ανοίγει ζήτημα αποζημίωσης 3.200 συγγενών θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ενώ μπορεί να ξεμπλοκάρει και την κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στη χώρα, στη βάση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων μεταξύ των οποίων και του Πρωτοδικείου Αιγίου.
«Το Πόρισμα είναι ελλιπές και πρέπει να παραπεμφθεί εκ νέου προκειμένου να συμπληρωθεί» αναφέρει στην «ΠτΔ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Καλαβρυτινός Βασίλης Καρκούλιας. Ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούμε και προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Καλούμε Βουλή, κόμματα, Κυβέρνηση, να κινηθούν την ύστατη στιγμή ώστε να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις, αφού αποφάσισαν να φέρουν την Εκθεση-Πόρισμα, χωρίς να συμπληρωθεί και με τις αποζημιώσεις προς τα θύματα» αναφέρει στην «ΠτΔ» ο Βασίλης Κυριαζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων Οικογενειών Θυμάτων, αναφερόμενος στην ανάγκη να παραδοθούν άμεσα στη Γερμανία οι χιλιάδες κατατεθείσες, από το 1995 και μετά, αγωγές αποζημίωσης.
«Το επιχειρούμενο ψήφισμα έχει τον άμεσο κίνδυνο να αφήσει έξω από το πλαίσιο διεκδικήσεων τις επανορθώσεις των θυμάτων και των συγγενών τους. Και αυτό γιατί το πόρισμα των 97 σελίδων της διακομματικής του 2016 έκρινε σε μόλις 4 γραμμές, ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών «δεν είναι ευχερής» παρά δηλαδή το πλήθος των αγωγών και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί» αναφέρει ο νομικός και πρ. γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.
Και συμπληρώνει: «Η Πολιτεία οφείλει οι όποιες διεκδικήσεις της να λάβουν υπόψη και τις απαιτήσεις αυτών που υπέστησαν τον φρικτότερο ανθρώπινο πόνο. Αλλιώς την ελληνική γενοκτονία μπορεί να ακολουθήσει μια γενοκτονία της ιστορικής μνήμης». Ο κ. Μηταφίδης απαντά ότι έχουν υπολογιστεί στην Εκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής και αποζημιώσεις προς τα θύματα ενώ υπάρχει και πρόταση-εισήγηση προς τη Βουλή για την κατάργηση του άρθρου 923 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που εμποδίζει την εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, κατά της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου.