Στις όχθες του Ευφράτη και στο στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Τάμπκα -το μεγαλύτερο στη Συρία- έχει επικεντρωθεί από χθες η μακρά και διαρκώς αναβαλλόμενη (λόγω γεωπολιτικής «καραμπόλας») επιχείρηση του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού για την εκδίωξη του «Ισλαμικού κράτους» από το κοντινό, σε απόσταση μόλις 40 χλμ. δυτικά, αρχηγείο του: τη Ράκα.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή στρατηγική νίκη των -υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, από ξηράς και αέρος- δυνάμεων του αραβοκουρδικού συνασπισμού SDF, με την κατάληψη της αεροπορικής βάσης της Τάμπκα, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του «Ι.Κ.» τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ωστόσο, η επιχείρηση για την ανακατάληψη του παρακείμενου φράγματος γίνεται μετ’ εμποδίων, επισήμως λόγω συγκεχυμένων πληροφοριών για τον κίνδυνο κατάρρευσης της κατασκευής και μίας φονικής πλημμύρας.

Σχετική προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο διευθυντής της αρμόδιας συριακής αρχής, Νετζμ Σάλεχ, αναφέροντας στο πρακτορείο Reuters ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, τις προηγούμενες δύο ημέρες. Το ίδιο υποστήριξε και το «Ι.Κ.».

Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός το διαψεύδει. Ανακοίνωσε πάντως ότι ερευνά καταγγελίες της ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για μακελειό με 89 νεκρούς αμάχους από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, την περασμένη εβδομάδα, στα περίχωρα της Ράκα.

Κατά δήλωση του εκπροσώπου του, Αμερικανού συνταγματάρχη Τζόζεφ Σκρόκα, των επίγειων μαχών στην Τάμπκα είχε προηγηθεί η αερομεταφορά στην περιοχή μαχητών του SDF με αμερικανικά μεταγωγικά -η πρώτη στα χρονικά- με εμπλοκή στην επιχείρηση «ελικοπτέρων, δυνάμεων πυροβολικού, ειδικών δυνάμεων, ανάμεσά τους μερικές δεκάδες “Rangers” και μαχητικών αεροσκαφών».

«Φράγμα στους Σύρους»

«Πέρα από την ανακατάληψη του φράγματος, στο SDF αναφέρουν ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επιχείρηση αποσκοπεί στο να εμποδιστεί κάθε προώθηση του συριακού στρατού από τα δυτικά» με κατεύθυνση τη Ράκα, μεταδίδει το αμερικανικό Radio Free Europe/Radio Liberty.

Ηδη «από τις αρχές του μήνα», επισημαίνει, «ο SDF έχει αποκλείσει τον βασικό οδικό άξονα [που συνδέει τις επαρχίες Ράκα, Χαλέπι και Ντέιρ αλ Ζορ], στενεύοντας έτσι τον κλοιό στην πόλη από τα βόρεια, ανατολικά και δυτικά. Η μοναδική έξοδος πλέον», παρατηρεί, «είναι από τον ποταμό Ευφράτη».

Κατά δήλωση του διοικητή των πολιτοφυλακών YPG των Κούρδων της Συρίας (τη «ραχοκοκαλιά» του SDF), Σιπάν Χεμο, η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα αναμένεται στις αρχές Απριλίου.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι ΗΠΑ «πιθανόν αναβάλουν την ανακοίνωση της τελικής απόφασης για τη Ράκα για μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου», γράφει στο Al-Monitor η Τουρκάλα δημοσιογράφος Αμπερίν Ζαμάν, «εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσινγκτον ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί το θέμα για να ενισχύσει το αντι-αμερικανικό αίσθημα, αλλά και τις ψήφους των εθνικιστών, με περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά των YPG στη Συρία».

«Σε αυτό», προσθέτει, «φέρονται να συμφωνούν κι άλλα μέλη του διεθνούς συνασπισμού [κατά του “Ι.Κ.”], προτίστως η Βρετανία, που διατηρεί στενούς πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Αυτοί έχουν γίνει ακόμη πιο πολύτιμοι, εν μέσω του αυξανόμενου απομονωτισμού της, λόγω του Brexit», παρατηρεί η Αμπερίν Ζαμάν.

«Κατ’ ιδίαν, Βρετανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ουδόλως ενδιαφέρονται να στηρίξουν τις βλέψεις των Κούρδων της Συρίας για πολιτική αυτονομία».

«Φωτιά» στην Αγκυρα

Μέσα σε αυτό το ρευστό πάντως σκηνικό ο Σάλεχ Μουσλέμ, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD) των Κούρδων της Συρίας, έβαλε χθες νέα «φωτιά στα τόπια» της Τουρκίας, δηλώνοντας στο Reuters ότι, μετά την απελευθέρωσή της, η Ράκα θα πρέπει να ενταχθεί στο «δημοκρατικό ομοσπονδιακό» σύστημα διακυβέρνησης, που έχει ήδη ανακηρυχθεί στα κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας.

«Το προσδοκούμε, γιατί αυτό είναι το σχέδιό μας για όλη τη Συρία», ανέφερε ο Μουσλέμ. «Μοναδικό μας μέλημα είναι ο λαός της Ράκα να είναι αυτός που θα λάβει τις αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr