Ασφαλέστερα ως προς την ακτινοβολία που εκπέμπουν, απ’ όσο φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, είναι τα smartphones, οι κεραίες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) Βιργινία Τσαπάκη η οποία μίλησε σχετικά στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι «εκπέμπουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα θεσπισμένα όρια ασφαλούς έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει υιοθετήσει και η ΕΕ».
Σύμφωνα με την κ. Τσαπάκη οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα νέας γενιάς κινητά χρησιμοποιούν καλύτερα την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά τη λειτουργία τους σε σύγκριση με τα παλαιότερης γενιάς, ενώ το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τα δίκτυα μεταφοράς του σήματος. Όπως εξήγησε άλλωστε, όσο πιο προηγμένα είναι τα δίκτυα κινητής τόσο χαμηλότερη είναι η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν, πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει προκαλέσει αύξηση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Στην Ελλάδα εξάλλου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία τα δίκτυα της 4ης γενιάς (4G) ήδη καλύπτουν το 80% των νοικοκυριών, με τον επενδυτικό σχεδιασμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να στρέφεται στην επόμενη γενιά των 5G.
Η πρόεδρος της ΕΦΙΕ διευκρίνισε παράλληλα πως καμία μελέτη δεν συσχετίζει την κινητή τηλεφωνία με επιδράσεις στην υγεία εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονικά ορθή και τεκμηριωμένη μελέτη παγκοσμίως που να υποστηρίζει ότι τα κινητά και η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν προκαλούν καρκίνο ή όποια άλλη βιολογική επίδραση». Αντιθέτως, πρόσθεσε η ίδια «η προσοχή μας πρέπει να εστιάζεται όπου υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν πράγματι επιπτώσεις στην υγεία, όπως στην περίπτωση των μηχανημάτων solarium, τα οποία είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως προκαλούν καρκίνο και, κυρίως, μελάνωμα».
Σύμφωνα εξάλλου και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι πολίτες εξαιτίας έλλειψης πληροφόρησης και γνώσης ανησυχούν για την περιβαλλοντική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με λανθασμένη ένταση προτάσσοντας ως κίνδυνο την κινητή τηλεφωνία και θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις ιατρικές ακτινογραφίες, την υπεριώδη ακτινοβολία και το ραδόνιο. Η ορθή σειρά ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με τον ΠΟΥ και τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακριβώς αντίστροφη. Το ραδόνιο ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται πιο επικίνδυνο αφού ευθύνεται για το 53% των καρκίνων του πνεύμονα, ενώ ακολουθούν η υπεριώδης ακτινοβολία η οποία προκαλεί κακοήθη μελανώματα, οι ακτινογραφίες και μακράν τελευταία είναι η κινητή τηλεφωνία.
Σε ό,τι αφορά το σολάριουμ, τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΦΙΕ είναι ενδεικτικά της επικινδυνότητάς του, αφού προκύπτει πως περίπου 500 γυναίκες και 300 άνδρες τον χρόνο νοσούν από μελάνωμα που προκαλείται από το τεχνητό μαύρισμα. Ανησυχία προκαλεί παράλληλα το γεγονός η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη, εν έτει 2017, νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος, κενό το οποίο έρχεται να καλύψει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ως αρμόδιος φορέας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σύνταξης ενός πλαισίου λειτουργίας του. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/