Το θεατρικό «Άρμα Θέσπιδος», του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με την μοναδική παράσταση «ΜΑΜ», του Σάκη Σερέφα φιλοξενήθηκε για δεύτερη φορά στο Αμφιθέατρο του ΔΙΕΚ Πάτρας, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας.
Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση. Πλήθος κόσμου γέμισε τον χώρο του ΔΙΕΚ Πάτρας παρακολουθώντας ένα μοναδικό έργο. Ανάμεσα τους εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ απόλαυσαν μια παράσταση που είχε να δώσει πολλά μηνύματα παρουσιάζοντας προβλήματα και στοχασμούς από την απλή καθημερινή ζωή η οποία ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια τους με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές.

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος.
Σκηνικά – κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιάφκου.
Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου.
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

 

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της παράστασης κ. Στρέπκο Χρήστο:
– Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο;
– Δεν ήταν δική μου ιδέα! Το συγκεκριμένο έργο ήταν πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Τσακίρη Σταύρου.
Το δέχτηκα γιατί θεωρώ ότι έχει μια παιδαγωγική πλοκή και επειδή απευθυνόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε παιδιά και μαθητές διότι μεγάλο μέρος των παραστάσεων μας πραγματοποιούνται σε σχολεία και ιδρύματα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον διότι πρόκειται για επτά συνταγές, επτά βήματα προς την ενηλικίωση.

 

-Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο; Αντιλαμβάνεται ο κόσμος τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε;
-Εγώ βλέπω ότι η παράσταση αρέσει στο κοινό που την παρακολουθεί, γιατί το βασικό μήνυμα του έργου είναι αισιόδοξο.
Οι επτά συνταγές που αναφέρονται στο έργο είναι επτά βήματα προς την ενηλικίωση με αισιόδοξη ματιά που στις μέρες μας μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη λίγη αισιοδοξία στη ζωή μας.
Στην πραγματικότητα το μήνυμα είναι ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να βρει το δικό του νόημα στη ζωής του και να ζήσει όπως εκείνος θέλει.

 

-Κατά την γνώμη σας πιστεύετε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το έργο σας τόσο, έτσι ώστε να χρειαστούν κάποιες επιπλέον παραστάσεις από τις καθορισμένες της περιοδεία σας;
-Εμείς θα κάνουμε την περιοδεία που έχουμε συμφωνήσει! Το Άρμα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για περίπου 1 με 1,5 μήνα και συνεχίζει το καλοκαίρι με θερινές παραστάσεις. Ο στόχος μας δεν είναι να προσελκύσουμε συγκεκριμένο κοινό ούτε να κάνουμε περισσότερες παραστάσεις. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να αντιληφθεί τα μηνύματα μας για αυτό και αρκετές φορές παίζουμε με οικονομικό εισιτήριο, ακόμη και Δωρεάν! Αυτό, διότι η κυρία φιλοσοφία μας είναι να μπει το θέατρο στην ζωή, στην ατζέντα αν θέλεις του απλού ανθρώπου, του Πατρινού πολίτη.

 

-Έχετε παρατηρήσει κάποια στοιχεία που κατά την κρίση σας χρειάζονται βελτίωση; Έχετε διορθώσει πράγματα από την αρχή που ξεκινήσατε έως σήμερα που παίξατε την πιο πρόσφατη παράσταση εδώ στο ΔΙΕΚ;
-Κοιτάξτε να δείτε! Πιστεύω ότι, όπως όλοι μας έχουμε μια σχετική εμπειρία, η οποία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και βλέπεις καλύτερα τα λάθη σου και τα διορθώνεις έτσι προσπαθώ να κάνω και εγώ ο ίδιος σαν Χρήστος.
Για να απαντήσω στην ερώτηση σου, αλλαγές δεν έχουν γίνει! Όπως ξεκίνησε η παράσταση έτσι και συνεχίζει!
Μπορούμε όμως για παράδειγμα να εμπλουτίσουμε την πλοκή του έργου και να προσθέσουμε κάποια πραγματάκια.

 

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι σπουδάστριες του τμήματος Δημοσιογραφίας και Συντακτών, Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Πάτρας, κ. Στραβοδήμου Βασιλική και κ. Ψιλογεωργοπούλου Αγγελική

ΠΗΓΗ