Από μικρή είχε «διαφορετικό» χέρι. Και ήταν κάτι που το παρατήρησε τόσο η μητέρα της που είναι δασκάλα, όσο και ο πατέρας της, ο οποίος ζωγράφιζε και ο ίδιος. Η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου στις 30 Απριλίου και στις 2 και 3 Μαΐου, θα μας παρουσιάσει τα «Μεταφυσικά Τοπία» της, στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.
Τα εννέα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και ο τίτλος της, «Μεταφυσικά Τοπία», είναι προσδιοριστικός του τι θα δούμε.
Οπως επισημαίνει και η ίδια στο σημείωμα που συνοδεύει την έκθεση: «Μέσα από μία άλογη χειρονομία με την τεχνική του action painting σχηματίζεται το πρώτο επίπεδο των έργων, φωτεινά και σκοτεινά σημεία, έντονοι και χλωμοί τόνοι, διαφανείς και αδιαφανείς ύλες, δημιουργούν μια ακαθορίστου χώρου και επιπέδου εικόνα. Σε αυτό το σημείο προκύπτει η ευκαιρία να γίνει ένα βήμα πίσω, ενώ ο νους σε συνεργασία με μία βαθύτερη αίσθηση, αρχίζει να μορφοποιεί και να οριοθετεί τα προηγουμένως διάχυτα πεδία, ώστε οργανικά να αναπτυχθεί η μορφή. Δημιουργείται ένα παιχνίδι όρασης από το γενικό στο ειδικό και αντίστροφα, μέσα από τον συνδυασμό ετερόκλητων υλικών, όπως διαφόρων ειδών ελαιοχρώματα, βερνίκια, σκόνες αγιογραφίας κ.ά.».
Συνεχίζοντας, η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου τονίζει: «Επιρροές για το έργο αυτό αποτελούν παιδικές ακόμα εντυπώσεις και εικονικές καταγραφές. Μέσα από το βίωμα μιας εκτεταμένης και ασάλευτης παρατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας είναι δυνατόν να εμφανιστεί μια προηγουμένως αθέατη πλευρά της ζωής των όντων, η οποία αρμονικά και άκριτα συνδυάζει άνθιση με αποσύνθεση, βάθος με επιφάνεια, πυκνότητα με λεπτότητα, υγρότητα με ξηρότητα και αναρίθμητες άλλες πολικότητες».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ACTION PAINTING
Η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου για να δημιουργήσει τους εννέα αυτούς πίνακες, χρησιμοποίησε μια διαφορετική τεχνική, απελευθερώθηκε και εμπιστεύτηκε την όλη διαδικασία.
Στην πρώτη επαφή με το τελάρο χρησιμοποιεί την τεχνική action painting. Οπως μας εξηγεί: «Πετάω χρώμα στον καμβά, τον γυρίζω, δημιουργώ ποιότητες, δημιουργώ με τη ροή του χρώματος διάφορες υφές κ.λπ. Οι διάφορες μίξεις των υλικών βγάζουν μορφές από μόνες τους, σαν να είναι ζωντανά, οπότε αναδύονται κάποιες μορφές που εγώ δεν είχα στο μυαλό μου».
Τότε είναι που η ίδια κοιτάει πραγματικά το τελάρο, διαλογίζεται και σιγά-σιγά αναδύεται μια εικόνα. «Στην ουσία μορφοποιώ αυτό που βλέπω και αρχίζει μέσα από αυτό να αναδύονται μορφές» μας λέει και συνεχίζει: «Δεν θα ξεφύγω να φτιάξω βέβαια κάτι άσχετο από το θέμα μου, που είναι τα μεταφυσικά τοπία και η φύση γενικότερα και δεν θα καλύψω τελείως αυτό που συμβαίνει στο τελάρο, ώστε να το κάνω τελείως ρεαλιστικό. Είναι κάτι το ενδιάμεσο. Αφήνω το έργο να βγάλει στην ουσία κάποια πράγματα από μόνο του, αλλά προσθέτω και εγώ».
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου επέλεξε τα συγκεκριμένα έργα για την έκθεση καθώς, όπως λέει, μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθε κατά κάποιον τρόπο να μην φοβάται και συμπληρώνει: «Με απελευθέρωσε από τις δικές μου, προσωπικές φυλακές. Για να εμπιστευτώ τη συγκεκριμένη διαδικασία, έπρεπε στην ουσία μέσα μου, να σταματήσω να ασχολούμαι με το αποτέλεσμα και με τις γνώσεις μου, να τα αφήσω όλα στην άκρη. Γιατί αυτό το έργο δημιουργείται μόνο του, χωρίς ακριβώς τη δική μου -μόνο- ματιά. Εχει τη δική του ζωή και με πήγαινε…».
Την στιγμή της δημιουργίας η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου ξεχνάει τα όσα έμαθε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Και ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη μία ατομική έκθεση, εκείνα τα έργα με αυτά που θα παρουσιάσει στην Πάτρα μάς παρουσιάζουν ένα τελείως διαφορετικό της πρόσωπο. «Δεν έχουνε καμία σχέση» λέει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Οσο άλλαξα εγώ άλλο τόσο και αυτά».
Και αυτή την αλλαγή, ένιωσε έτοιμη να μας την παρουσιάσει τώρα, αν και η πρόταση από τον Αθανάσιο Στεφανόπουλο για να κάνει έκθεση υπήρχε εδώ και χρόνια. «Δεν ένιωθα πιο πριν ότι θα μπορούσα να το στηρίξω μέσα μου» σημειώνει.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 30 Απριλίου στις 20.00, ενώ την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Μαΐου θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ