Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, βρίσκεται τις δύο τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη στην ατμόσφαιρα της χώρας μας και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το φαινόμενο θα διατηρηθεί μέχρι τη Μ. Παρασκευή και μάλιστα με πιο έντονα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.
Αυτή η ροή αερίων μαζών ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, παρότι η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη λόγω της μεγάλης ποσότητας σκόνης και των υψηλών νεφώσεων που σχηματίζονται πάνω από την χώρα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, επιβεβαίωσε στην «Π» ότι πρόκειται για το πρώτο σοβαρό για φέτος, επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο, αν και φέτος εκδηλώθηκε λίγο καθυστερημένα, όμως είναι αρκετά ισχυρό.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Διαβάστε αναλυτικά στην “Π”