Τις αμερικανικές απειλές στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400 επανέλαβε ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ που επισκέπτεται την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε μεταφορά βάσεων από τη γείτονα χώρα σε ελληνικά εδάφη. Τι απαντάει ρώσος ειδικός.

Στην απόφαση της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αναφέρεται μεταξύ άλλων ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ προειδοποιώντας για την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα και την αναστολή της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο αμερικανός γερουσιαστής που μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία «ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες» αναφέρει.

Ο Ρώσος γενικός διευθυντής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Έφεδρων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων Βλαντίμιρ Μπογκατύριοφ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για την μετακίνηση βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα και οι δηλώσεις για το ζήτημα στοχεύουν μόνο στην άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα.

«Η δήλωση των ΗΠΑ για την πιθανότητα μετακίνησης όπλων, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών, σε εδάφη της Ελλάδας είναι κυρίως ένας τρόπος άσκησης πίεσης στην Τουρκία. Την ίδια ώρα τέτοια κίνηση, λαμβάνοντας υπόψιν την πολυπλοκότητα στις εσωτερικές σχέσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, θα ήταν αρκετά δύσκολη στην υλοποίησή της τόσο από διπλωματική όσο και από πολιτική σκοπιά» δήλωσε στο Sputnik.

Με την αύξηση της πίεσης στην Τουρκία, οι ΗΠΑ επιδιώκουν πολλά, πρόσθεσε.

«Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν νευρικότητα στον νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, να οξύνουν και να αυξήσουν την πίεση στην Τουρκία και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν πρόσθετη ένταση στην περιοχή της Μεσογείου προκειμένου να σταματήσουν την υλοποίηση του Turkish Stream, που στο μέλλον μπορεί να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δούμε τόσο τη στρατιωτική πλευρά όσο και την πολιτική και πάνω από όλα, βεβαίως, υπάρχουν επίσης και τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα».

Όσο για τη μετακίνηση στρατιωτικής βάσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο ειδικός εκφράζει αμφιβολίες για το αν είναι τεχνικά δυνατό.

«Η αποθήκευση πυρηνικών όπλων σε ελληνικά εδάφη είναι πολύ δύσκολη για την ώρα, απαιτεί πρόσθετο κόστος» κατέληξε.

ΠΗΓΗ