Σε φάση δοκιμών μπαίνει το νέο σύστημα πρόωρης και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το οποίο είναι εξοπλισμένο με θερμικές και οπτικές κάμερες και μοντέλα αξιολόγησης κινδύνου πυρκαγιάς.
Πρόκειται για το σύστημα εποπτείας δασών και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου SFEDA από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου και το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το νέο πρωτοποριακό σύστημα που παρουσιάστηκε στην Εκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας-Patras lnnovation Quest 2019, εφαρμόζεται, ταυτόχρονα, σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και υλοποιείται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση – πρόληψη του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Γενικός στόχος του έργου είναι η προώθηση μιας διακρατικής συνεργασίας μεταξύ 3 χωρών της περιοχής των Βαλκανίων (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία) στην εφαρμογή ενός συστήματος για την πρόωρη και έγκαιρη ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών καθώς και στην απόδειξη της αποτελεσματικότητας της προτεινόμενης τεχνολογίας.
Το κύριο προϊόν του έργου SFEDA θα είναι το σύστημα THEASIS. Πρόκειται για έναν συνδυασμό και ενσωμάτωση ώριμων τεχνολογιών, βασισμένων σε μη επανδρωμένα οχήματα, σε σταθερές θερμικές / οπτικές κάμερες, με ένα μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, έναυσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.
Το THEASIS θα είναι ένα ευέλικτο σύστημα με διάφορες εκδοχές για αυτόνομη παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς, το οποίο θα υλοποιηθεί και θα επιδειχθεί σε 3 δασικές εκτάσεις, από τη νότια έως τη βόρεια περιοχή των χωρών των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και το δάσος της Στροφυλιάς.

 

Μέλη της κοινοπραξίας του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Ελληνικός Γεωργικός Μηχανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο της Ρούσε «AngelKanchev», η Διεύθυνση Δασικού Πάρκου RusenskiLom, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πατρών, το Πυροσβεστικό Σώμα (παρατηρητής εταίρος) και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλίας (παρατηρητής εταίρος).
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ