Ένα βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Τζουλιάν Ασάνζ σε 50 εβδομάδες φυλάκισης επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. Ο ακτιβιστής αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφασίσει την έκδοση του στις ΗΠΑ.
Το δικαστήριο Southwark Crown Court στο Λονδίνο καταδίκασε τον Τζουλιάν Ασάνζ για την… «παραβίαση των όρων της εγγύησης» του. Ο ακτιβιστής κατηγορήθηκε επίσημα τον περασμένο μήνα για την παραβίαση των όρων της εγγύησης του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, όταν καταζητούνταν ύστερα από τον ισχυρισμό περί ενός βιασμού που διέπραξε στη Σουηδία) (Η έρευνα για την υπόθεση σταμάτησε στη συνέχεια).
Νωρίτερα τον Απρίλιο, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβε τον Ασάνζ, ο οποίος κατοικούσε εδώ και χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λίγο μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, το WikiLeaks ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να απαγγείλουν κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του.
Επισημαίνεται πως εκείνοι που κρίνονται ένοχοι για κατασκοπεία εναντίον των ΗΠΑ μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο ή να δεχθούν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ σε σχέση με τη «συνωμοσία για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ».
Με τα χρόνια, το WikiLeaks δημοσίευσε υλικό σχετικά με τη συμπεριφορά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και την αμερικανική διπλωματική αλληλογραφία. Αυτό περιελάμβανε βίντεο από τη Βαγδάτη που έδειχνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα να σκοτώνουν πολίτες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τον Ασάνζ για την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε το WikiLeaks «μια μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών» το 2017, όταν ήταν επικεφαλής της CIA.