Η απάντηση είναι “ναι, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που σας λένε“. Και σίγουρα δεν θεραπεύεται με …αιολικά!
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου βασίζεται στην θεωρία ότι υπάρχουν μερικά αέρια (όπως το διοξείδιο του άνθρακα ή CO2) στην ατμόσφαιρα, που “παγιδεύουν” την ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνουν την Γη. Και, κατ’ επέκταση, επειδή καίμε πολλά καύσιμα, που παράγουν CO2, θα υπερθερμάνουμε την Γη. Και κατά τρίτη επέκταση, αν βάλουμε ΑΠΕ θα …σωθούμε. Η τρίτη “επέκταση” είναι 100% μούφα, αφού οι ΑΠΕ, καθ’ εαυτές είναι ενεργειακά ασήμαντες, και ακόμα και στην όποια μικρή συμμετοχή τους, δεν συμβάλλουν σε μείωση ή εξοικονόμηση CO2. Από αυτήν την άποψη, με αφήνει παγερά αδιάφορο το εάν υπάρχει ή όχι φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού το σημαντικό είναι ότι ακόμα κι αν υπάρχει, ακόμα κι αν φταίει το ανθρωπογενές CO2, οι ΑΠΕ δεν το μειώνουν!
Αλλά το θέμα είναι και λίγο …ακαδημαϊκή περιέργεια.
Δημοσιεύθηκε άλλη μία μελέτη, που επανέρχεται στην αμφισβήτηση όλης της θεωρίας δαιμονοποίησης ειδικά του CO2:
Αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα με την θεωρία ότι το CO2 “φταίει” για κάποια υπαρκτή ή μελλοντική υπερθέρμανση (ή …υπερψύξη, αναλόγως καιρού ή μόδας). Τα βασικά προβλήματα είναι, ενδεικτικά, ότι α) άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες επηρεάζουν το Κλίμα, γενικά, (όπως πχ μεταβολές στον Ήλιο, η κοσμική ακτινοβολία, οι τεκτονικές δραστηριότητες κλπ, β) ενώ το ατμοσφαιρικό CO2 αυξομειώνεται, διαχρονικά, τυπικά, οι αυξομειώσεις αυτές συμβαίνουν μετά, και όχι πριν, τις αλλαγές στην θερμοκρασία. γ) δεν παρατηρείται κάποια άνοδος θερμοκρασίας στην “αόρατη κουβέρτα” (αυτό το ανέβασα πρόσφατα), δ) η …σκόνη μπορεί να είναι πιο σημαντική από το CO2:
Οι ιδεολογίες (και οι θρησκείες) είναι αποτέλεσμα …συμφερόντων. Ή …ποιητικής έκφρασης (μέρες που είναι…). Και η παρα-θρησκεία της Ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής εξευτελίζεται με την …ημέρα, άσχετο αν τα ΜΜΕ το δέχονται ή όχι.
-
-
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
-
-
-
Η στοχευμένη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
-
-
-
Η στοχευμένη καταστολή ορισμένων εξαγωγών πετρελαίου
-
-
-
Η προώθηση του φυσικού αερίου (με τις ακριβές υποδομές του)
-
-
-
Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας (με τα ακριβά αρχικά κόστη)
-
-
-
Η είσπραξη χρημάτων από 3-4 εταιρείες σε ισάριθμες χώρες
-
-
-
Η μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας, συνέπεια 10ετιών πληθωριστικού χρήματος
-