Την κλασική συνταγή «κλαίω, καταγγέλλω και υπογράφω» ακολουθεί ξανά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι έτοιμη να βάλει πωλητήριο στη ΔΕΗ. Το έκανε στο λιμάνι του Πειραιά, το επανέλαβε με τα 14 αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το κάνει τώρα και με τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί στο εκλογικό της ακροατήριο για την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της.
Το σχέδιο στις βασικές του γραμμές είναι έτοιμο και σε μεγάλο βαθμό συμφωνημένο, ενώ το επιβεβαιώνουν πλέον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Προβλέπει την πώληση, σε πρώτη φάση, λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και, σε δεύτερη φάση, υδροηλεκτρικών που θεωρούνται το φιλέτο της Επιχείρησης.
Το στίγμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής τακτικής για το πωλητήριο στη ΔΕΗ έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παρότι έφτασε σε σημείο να εκτοξεύσει, άλλη μία φορά, βαριές καταγγελίες για στημένο παιχνίδι και βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, εν τούτοις διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή σεβόμενος πλήρως, όπως είπε, τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του. Το μήνυμα Σκουρλέτη είναι σαφές κυρίως προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης: μπορούν να καταγγέλλουν όσο θέλουν, αλλά το συλλογικό κομματικό συμφέρον απαιτεί την ψήφιση της συμφωνίας για τη ΔΕΗ καθώς και για το υπόλοιπο βαρύ πακέτο μέτρων για το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τις συντάξεις.  Σαν να λέμε, τους προέτρεψε «να υπογράφουν διαμαρτυρόμενοι», έργο που επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει παιχτεί πολλές φορές.
Στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι σε αδρές γραμμές συμφωνημένο και μιλάει για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων, αναφορά που θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, ενώ κατά τα λεγόμενα κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Ενέργειας «ο αριθμός και το ποσοστό τού προς εκποίηση δυναμικού της ΔΕΗ θα καθοριστούν εντός έξι μηνών σε συνεννόηση με την Κομισιόν».
ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ. Στα υδροηλεκτρικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, μερικούς μήνες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον αξιολογηθεί πως δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, δηλαδή αποδειχθεί ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, τότε στη χειρότερη περίπτωση τον Ιούνιο, και στην καλύτερη τον Δεκέμβριο, θα πάρουν τον δρόμο της πώλησης και υδροηλεκτρικά. Τους φόβους του ότι μπορεί να μην τη γλιτώσουν ούτε τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διατύπωσε χθες στον Βήμα FM και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης.
Στο διά ταύτα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ενεργειακή συμφωνία δεν φαίνεται να έχει ούτε ένα ελάχιστο «αντίβαρο». Τα μεν υδροηλεκτρικά δεν θα γλιτώσουν το πωλητήριο αφού έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η αγορά να έχει αποκτήσει έως τον Ιούνιο (οπότε και θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ) τέτοια δυναμική, που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου 13% έως τον Δεκέμβριο. Τότε, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική να βρίσκεται στο 75,24%, από 88,5% τον Φεβρουάριο. Επιπλέον οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ συνεχίζονται κανονικά, όσο για το «χαρτί» που επεδίωκε να συμπεριλάβει στη συμφωνία η κυβέρνηση ότι γλιτώνει από την ιδιωτικοποίηση το 17% της ΔΕΗ, φαίνεται ότι και αυτό κάηκε αφού το επίμαχο ποσοστό παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Και αυτό καθώς τα προαναφερόμενα αποτελούν τις βασικές γραμμές του κειμένου που ετοίμασε η ελληνική πλευρά μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει πάρει και τη συναίνεση των θεσμών. Αν οι θεσμοί δεν αποδεχθούν το πακέτο Σταθάκη, αλλά επιμείνουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, τότε θα δούμε επαναφορά της απόλυτης θέσης για πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ δεν φαίνεται ικανή τουλάχιστον μέχρι σήμερα να κλονίσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Αν και οι βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας διαφωνούν είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε κυρίως γιατί εκλέγονται με τις ψήφους εργαζομένων στους λιγνιτικούς σταθμούς και στα ορυχεία της Κοζάνης και της Φλώρινας, εν τούτοις διαβεβαιώνουν ότι θα σεβαστούν την κομματική πειθαρχία. Συνεπώς, οι μόνοι που θα βρει σίγουρα απέναντί της η κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι στις μονάδες και η ΓΕΝΟΠ, που ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» την Παρασκευή στην Κοζάνη τον Γιώργο Σταθάκη.