Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει σε σκάφη διάσωσης ποινές μεταξύ 3.500 και 5.500 ευρώ ανά «αλλοδαπό» που θα διασώζουν με απειλές αναστολής ή ανάκλησης των αδειών των ιταλικών σκαφών που μεταφέρουν διασώστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνιπρότεινε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Το νομοσχέδιο λοιπόν, προβλέπει την επιβολή προστίμων σε υπηρεσίες που διασώζουν τους μετανάστες μέχρι € 5.500 ανά πρόσφυγα.

Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για την αντίσταση σε συλλήψεις. Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν γίνει διάταγμα πριν μετακομίσει στο ιταλικό κοινοβούλιο, το οποίος θα μετατρέψει το διάταγμα σε νόμο.

Ωστόσο, πολλοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί καταφέρθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι θα έρχονταν σε αντίθεση με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

​Η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα — Medecins Sans Frontieres (ΓΧΣ), Κλαούντια Λοντεσάνι, σε δήλωση Τύπου καταδίκασε την κίνηση, συγκρίνοντας το νέο νομοσχέδιο με το «πρόστιμο ασθενοφόρων για τη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο.

«Το νέο διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης απειλεί τις νομικές αρχές και το καθήκον της διάσωσης των ζωών στη θάλασσα».

«Δεν περιμένουμε να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Φρέντερικ Πενάρντ, διευθυντής επιχειρήσεων της SOS Mediterranée. «Οι πλοίαρχοι που κάνουν διάσωση στη θάλασσα δεν έχουν καμία επιλογή — είναι μια υποχρέωση», ανέφερε, επικαλούμενος τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Ο Σαλβίνι, ένας ισχυρός αντίπαλος της μη ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, εμπόδισε τη γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye να εισέλθει στην Λαμπεντούσα τον Απρίλιο, προκαλώντας τη διεθνή αντίδραση. Παρόμοια καταστάσεις σημειώθηκαν αφότου η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea Watch αναγκάστηκε να περιμένει δύο εβδομάδες πριν εισέλθει σε ιταλικούς λιμένες με περίπου 50 μετανάστες μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ επτά κρατών μελών της ΕΕ για να λάβουν τους πρόσφυγες.

​Πολλές από τις ανησυχίες του Σαλβίνι προέκυψαν επίσης από το χάος στη Λιβύη, όπου ο στρατηγός Χαφτάρ ξεκίνησε την επίθεση του στην Τρίπολη στις αρχές Απριλίου, πυροδοτώντας συγκρούσεις με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Οι συγκρούσεις αυτές προκάλεσαν φρέσκα κύματα προσφύγων που έσπευσαν να διαφύγουν από την περιοχή.

ΠΗΓΗ