Το 2011, η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δηλώσεις του προς το κοινοβούλιο και τον λαό της χώρας τη Δευτέρα, ευχαρίστησε τη Ρωσία και προσωπικά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την παροχή βοήθειας αναφορικά με το ζήτημα του Κοσόβου.

Την ομιλία του Βούτσιτς παρακολούθησε η πρόεδρος της Σερβικής Εθνικής Συνέλευσης, Μάγια Γκοΐκοβιτς, μέλη του υπουργικού συμβουλίου μαζί με την πρωθυπουργό Άνα Μπράναβιτς και μέλη του διπλωματικού σώματος. Στην ομιλία του Σέρβου πρόεδρου δεν παρέστησαν μέλη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω την Ρωσία και τον πρόεδρό της κ. Βλαντίμιρ Πούτιν για το γεγονός ότι βοήθησε τη Σερβία πολλές φορές κατά την έγκριση ή μάλλον την απόρριψη διαφόρων δηλώσεων και άλλων νομικών πράξεων κατά της Δημοκρατίας της Σερβίας, καθώς και για την συνδρομή του στις συνομιλίες με άλλες χώρες για την μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», ανέφερε ο Βούτσιτς.

Το Κόσοβο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΠΗΓΗ