FILE - In this June 1, 2019 file photo, the USS Abraham Lincoln carrier and a U.S. Air Force B-52H Stratofortress, conduct joint exercises in the U.S. Central Command area of responsibility in Arabian sea. The Abraham Lincoln that the White House ordered to the Mideast over a perceived threat from Iran remains outside of the Persian Gulf amid efforts to de-escalate tensions between Tehran and Washington. (Mass Communication Specialist 1st Class Brian M. Wilbur/U.S. Navy via AP, File)

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πάλμερ ανέφερε πως η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, αυξάνει την σημασία της ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ.

Τόνισε σε αυτό το σημείο πως στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9000 Αμερικανοί στρατιώτες, στέλνοντας… σαφές μήνυμα προς όποιον θέλει να κάνει «τσαλιμάκια».

Οι ΗΠΑ όμως, ανέφερε, δεν θέλουν βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία. «Εμείς βλέπουμε την περιοχή μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό».

Ο Μάθιου Πάλμερ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρεται στην συνέντευξη, είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και θέλουν να εμβαθύνουν και να δυναμώσουν αυτή τη σχέση.

Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, λέγοντας ότι έχουν τακτικές επαφές με το ψευδοκράτος ενώ η Τουρκία εδώ και δεκάδες χρόνια είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. «Προσδίδουμε αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σημαντική και επωφελής. Το ίδιο και η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοντά για τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Εργαζόμαστε μαζί και για την επίτευξη σταθερότητας στην Συρία και για ένα καλύτερο μέλλον για τον συριακό λαό».

«Να υπάρχει διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων»
Η λύση στην Κύπρο όπως είπε είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.

Ανάφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους. Μαζί με αυτό υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. Απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Γι’ αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση».

Πηγή:

ΠΗΓΗ: ΗΠΑ σε Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ: Έχουμε 10 πλοία και 130 αεροπλάνα στην περιοχή – Akous. Νέα