Η Ουάσιγκτον καλεί τους ευρωπαίους συμμάχους να αρνηθούν πρόσβαση της Huawei στην αγορά του 5G επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας. Ο Λευκός Οίκος με το ίδιο πρόσχημα απέκλεισε τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό απαγορεύοντάς τον από αμερικανικό έδαφος και απαγορεύοντας την αγορά αμερικανικής τεχνολογίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως τηλεπικοινωνιακός φορέας, η Vodafone, λάνσαρε το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G σε 15 ισπανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία Huawei. Η εξέλιξη σημειώθηκε παρά την πίεση σε κράτη – μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τη Huawei από τη συμμετοχή στην ανάπτυξη δικτύων 5G.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Νικ Ριντ επέκρινε τις αμερικανικές απαιτήσεις υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη της Huawei θα καθυστερούσαν την ανάπτυξη του δικτύου κατά δύο χρόνια.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Huawei τοποθετεί κρυφά στον εξοπλισμό της «παραθυράκια» προκειμένου το Πεκίνο να κάνει συνωμοσίες και κυβερνοεπιθέσεις, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά σχέσεις με την κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ απείλησαν να αναστείλουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τα ευρωπαϊκά κράτη που ενσωματώνουν τεχνολογία της Huawei στα δίκτυα 5G, επικαλούμενη φόβους ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ διστακτικές να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Διαρροές στα Μέσα αναφέρουν ότι η Βρετανία, εκ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ, έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή της Huawei σε περιφερειακά συστήματα του 5G.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν θα απαγορεύσει στους φορείς να χρησιμοποιούν τη Huawei, αλλά δεν θα πει όχι αν την απορρίψουν από μόνες τους. Η Ουγγαρία έχει υπερασπιστεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο 5G.

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές χώρες έχουν συζητήσει την πιθανότητα να υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας σε σχέση με τον κινεζικό κολοσσό και συμφώνησαν να μοιράζονται πληροφορίες για τυχόν αδυναμίες στα δίκτυα 5G.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν πρόσφατα σε απαγόρευση της Huawei και του εξοπλισμού της από αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγόρευσαν στις επιχειρήσεις να παράσχουν αμερικανική τεχνολογία στον κινεζικό κολοσσό.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας και το συνδέει με την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

Το Πεκίνο και η Huawei έχουν καταδικάσει την κίνηση των ΗΠΑ, ενώ η Huawei έχε ήδη υποβάλλει μήνυση κατά της απαγόρευσης και η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει κατευθυντήριες για την απαγόρευση εξοπλισμού από την κινεζική αγορά αν αυτός αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η Huawei φέρεται να διαθέτει σχέδιο Β. Σύμφωνα με τους Business Times, η εταιρεία είναι έτοιμη να αποστείλει 225 εκατ. συσκευές εξοπλισμένες με τα δικά της συστήματα Hongmeng και Ark, ενώ εξετάζει την υιοθέτηση του Aurora OS, που έχει αναπτυχθεί στη Ρωσία για αντικατάσταση του Android της Google.

ΠΗΓΗ