Ο Απρίλιος και ο Μάιος έχουν ακόμα ένα κοινό γνώρισμα, πέραν του ότι είναι και οι δύο μήνες της άνοιξης. Ξεκινούν επίσημα με … ψέμματα!

Η 1η Απριλίου ονομάζεται από τους Δυτικούς ως η “fool’s day”, που έχει διπλή σημασία. Από την μία σημαίνει πως είναι μια μέρα όπου συνηθίζεται να λέγονται ψέμματα, από την άλλη, όμως, σημαίνει πως είναι η επίσημη μέρα του βλάκα.

Η μελέτη στο πνεύμα της Δύσης μας δίδαξε πως τίποτε δεν θεσμοθετήθηκε τυχαία, τίποτε δεν καθιερώθηκε χωρίς λόγο και κυρίως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές όπου εκφραστές του διαβόητου Ένα τοις εκατό έχουν μιλήσει εντελώς απαξιωτικά για όλους εμάς, το popolo.

Στην Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος την ημέρα απέφυγε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα, που του υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με το αν θα προχωρήσει η συμφωνία με τους πιστωτές ή όχι. Απαντώντας με την χαρακτηριστική του αναίδεια, που θυμίζει έντονα κακομαθημένο μαθητή του λυκείου, είπε «πως ότι κι αν σας πω επειδή είναι πρωταπριλιά δεν θα με πιστέψετε».

Το ότι οι δημοσιογράφοι είναι μισθοφόροι του συστήματος αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά από το γεγονός πως δεν βρέθηκε ούτε ένας να του ανταπαντήσει με παλικαριά και ειλικρίνεια: «Δεν είναι η ημέρα που μας κάνει να μη σας πιστεύουμε, αλλά η μέχρι σήμερα αποδεδειγμένη (α)συνέπεια των λόγων σας!»

Αλλά και στην Δύση σήμερα (1/4) επιτρέπεται και νομιμοποιείται επισήμως η τακτική, που ακολουθείται ούτως ή άλλως και τις υπόλοιπες 364 (365 στα δίσεκτα έτη) ημέρες του χρόνου, δηλαδή η κατασκευασμένη “ενημέρωση”, που βασίζεται στις κατά συρροήν ψευδείς ειδήσεις.

Κάποτε τα ψέματα είχαν διδακτική πλοκή και υπόθεση, ενώ σχεδόν πάντοτε είχαν χαρούμενη κατάληξη. Ο κόσμος αυτά τα ψέματα συνήθιζε να τα αποκαλεί παραμύθια. Σήμερα τα ψέματα έχουν φριχτά και αποτρόπαια σενάρια, ενώ ποτέ δεν έχουν αίσια κατάληξη. Αντιθέτως η κατάληξή τους είναι ολοένα και πιο τραγική. Τα παραμύθια αυτά λέγονται “ειδήσεις” και “πραγματικότητα”.

Κάποτε τα παραμύθια ήταν οι αφηγήσεις των μεγαλυτέρων με σκοπό την διδασκαλία των μικρότερων. Σήμερα οι “ειδήσεις” είναι το όπλο χειραγώγησης, τρομοκρατίας και επιβολής των λίγων στους πολλούς.
Κάποτε “ζούσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, ενώ σήμερα ζούμε έναν εφιάλτη, που δεν έχει τέλος.

Όσο για το ψέμα με το οποίο ξεκινάει ο Μάιος; Απλά αναρωτηθείτε αν υπήρξε ποτέ πραγματική εργατική εξέγερση και αν ναι ποιο ήταν το αποτέλεσμά της. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που πρέπει να το εξετάσουμε λεπτομερώς.

Του Μ. Βολουδάκη

ΠΗΓΗ