Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτά είναι δύο αρχαία χάλκινα σπαθιά…

Κατασκευάσθηκαν κατά την Περίοδο του Σιδήρου, γύρω στο 500 π.Χ.

Ευρέθησαν κοντά στην πόλη Pančevo, στην αυτόνομη επαρχία της Βοϊβοδίνας, στην νυν βόρεια Σερβία.

Το Pančevo είναι σήμερα η 7η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας! Είναι κτισμένη στις όχθες των ποταμών Ίστρου / Δούναβη και Τίμις.

Ως εδώ τίποτε το σπουδαίο… Τίποτε το ιδιαίτερο…

Αλλά αυτά τα δυο αρχαία σπαθιά κατασκευάσθηκαν στην… αρχαία Ελλάδα, και από αυτήν εισήχθησαν… στα Βαλκάνια, τότε, την ίδια εποχή κατασκευής τους, κατά την αρχαιότητα…

Η πόλις Pančevo, κείται στο αρχαίο Βανάτο, της Κεντρικής Ευρώπης, όπου κατοικούσαν κυρίως αρχαίες θρακικές φυλές, από την 4η-5η χιλιετία π.Χ. έως ότου εμφανίσθηκαν Κέλτες, μαζί με άλλους, τον 3ο αι. π.Χ.…

Ως τώρα κάποιοι έλεγαν πως είναι κελτικά…

Αλλά διαψεύσθηκαν…

Είναι καμωμένα δυο αιώνες τουλάχιστον προ της ελεύσεως των Κελτών στην περιοχή…

Καλύτερες αναλύσεις, θα δείξουν από ποιο ορυχείο είναι το υλικό τους, σε ποιο εργαστήριο έγιναν και άρα με ποιες περιοχές της κυρίως Ελλάδος είχαν επαφές τότε εκεί στην νυν βόρειο Σερβία…

Περισσότερα προσεχώς…

Σήμερα ανήκουν στην Συλλογή Μουσείου του Pančevo

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού  αιώνα ευρέθησαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της Λίθινης Εποχής, αλλά και υπολείμματα οικισμών και χώρων ταφής, από την Εποχή του Χαλκού – ο λεγόμενος «πολιτισμός Urnfield», από την… ατολμία να τον πούμε θρακικό ελληνικό πολιτισμό… Τα περισσότερα απ’ αυτά τα αντικείμενα παρουσιάζονται στο εν λόγω Μουσείο της πόλης – βλ. F. Milleker «Ιστορία της πόλης Πάντσεβο» / «Geschichte der Stadt Pančevo», Pančevo, 1925.

ΠΗΓΗ