Αυτή η αρχαία ελληνική οινοχόη, πιθανόν από την Ρόδο, φτιαγμένη στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. είναι εντυπωσιακή! Γυάλινη (από αδιαφανές κίτρινο και λευκό γυαλί) με πυρίμαχο σώμα σε χρώμα μπλε κοβάλτιου, στρογγυλεμένο ώμο, στενό λαιμό και στόμιο, και μια λαβή που κλίνει ανάμεσα στον ώμο και το χείλος, όλα υποστηριζόμενα επάνω σε ένα πόδι…
Το σχήμα ζιγκ-ζαγκ σε όλο το μεσαίο τμήμα εντυπωσιάζει.
Υπάρχει πρόσθετη κίτρινη και λευκή περιοχή…
Το μέγεθός της είναι 4,8 Χ 7 εκατ. και το ύψος της 8,9 εκατ.
Με την τεχνική αυτή έχει ασχοληθεί το Μουσείο Γυαλιού Corning, που μας λέει πως την βρίσκουμε σε υαλουργούς στην Μεσοποταμία (τέλη του 16ουαιώνα π.Χ.), στην Αίγυπτο (τον 15ο αιώνα π.Χ.), αλλά έπαψε στον Μεσογειακό Πολιτισμό (1200 – 900 π.Χ.), ωστόσο, από τον 9ο αιώνα π.Χ. μια νέα γενιά υαλουργών επανέφερε την τεχνική, μεταξύ 6ου – 4ου αιώνα π.Χ.με κέντρο την Ρόδο και διασπορά σε όλη την Μεσόγειο.
Μερικά τέτοια δείγματα παρόμοιου στυλ από την Κάμειρο της Ρόδου, που βρίσκονται στο… Βρετανικό Μουσείο, δημοσίευσε ο D. B. Harden στο“Catalogue of Greek and Roman Glass in the British Museum“ / «Κατάλογος ελληνικού και ρωμαϊκού γυαλιού στο Βρετανικό Μουσείο», τ. I,“Core and Rod–Formed Vessels and Pendants and Mycenean CastObjects“ (Λονδίνο, 1981), σελ. 98, αρ. 258-61.
Μη ρωτάτε πώς βρέθηκαν αρχαία ελληνικά υάλινα τέχνεργα από την Κάμειρο στο… Βρετανικό Μουσείο! Φαντάζομαι… φαντάζεστε…
Μη ρωτάτε επίσης περισσότερα για την ταυτότητα της εν λόγω οινοχόης: Ποιος την έφτιαξε, πού και πότε, τι ακριβώς χρήση είχε; Καθημερινή ή τελετουργική; Ήταν από εργαστήριο επώνυμο και ποιου υαλουργού; Τι συμβόλιζαν αυτά τα σχέδια; Τι νόημα είχαν για την εντόπια κοινότητα; Ήταν κωδική ή άλλη γλώσσα; Κάποιου συλλόγου ή όχι;
Μη ρωτάτε… διότι απάντηση δεν θα πάρετε…
Διότι η… «Greek Core Formed Glass Oinochoe / Amazing Iridescence»ξεπουλιέται για $ 7.500 την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 από την Artemis Galleryστο Louisville, των ΗΠΑ… Και μέχρι στιγμής θέλουν να πιουν κρασί απ’ αυτήν 2.828 μεθύστακες… ή μεθυσμένοι αρχαιόπληκτοι…
Η προέλευσή της, αφού εκλάπη από την Ρόδο εννοείται, είναι από «ιδιωτική συλλογή της Ανατ. Ακτής των ΗΠΑ, την συλλογή Martin J. Wunsch στην Νέα Υόρκη, από την δεκαετία του 1980», λένε οι ξεπουλητάδες…