Δεν χάνει την αξία του ποτέ το παλαιό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, μετά την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου ίσης αξίας που θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί από την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε χθες έναν αναλυτικό οδηγό για το νέο χαρτονόμισμα και τις δικλίδες ασφαλείας που περιέχει, ώστε να μην μπορεί να αποτελέσει στόχο των παραχαρακτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» έως ότου εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα. Στη συνέχεια θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία.

Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος επ’ αόριστον.

Αντικατάσταση
Με απλά λόγια, τα παλιά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ δεν χάνουν την αξία τους. Η αντικατάστασή τους με τα καινούργια χαρτονομίσματα ενδέχεται να κρατήσει χρόνια. Η απόσυρση των παλιών χαρτονομισμάτων θα γίνει σταδιακά, όπως είχε γίνει άλλωστε και με τα 20ευρα.

Οι τράπεζες σταδιακά θα μαζεύουν μέσω των καθημερινών συναλλαγών τα 50ευρα και θα ρίχνουν στην κυκλοφορία τα καινούργια.

Ασφάλεια
Ένα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι το ολόγραμμα. Θα περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία, ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό ασφαλείας που είναι ορατό και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Το παράθυρο γίνεται διαφανές όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτοντας την προσωπογραφία της Ευρώπης και στις δύο όψεις.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την παραχάραξη των τραπεζογραμματίων.

Η εξακρίβωση της γνησιότητας είναι εύκολη. Με την αφή, όπου διαπιστώνεται ότι το χαρτονόμισμα είναι κολλαριστό. Υπάρχει η ανάγλυφη εκτύπωση και το νέο στοιχείο είναι ότι στην αριστερή και δεξιά άκρη υπάρχουν μικρές ανάγλυφες γραμμές.

Μπορεί κανείς οπτικά να διακρίνει το υδατογράφημα με την προσωπογραφία, ενώ μπορεί να το εξετάσει υπό γωνία. Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, το τραπεζογραμμάτιο περιλαμβάνει έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία.

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ με την ευρύτερη χρήση: αντιστοιχεί σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια -περίπου 45%- του συνόλου των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια διατηρούν τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Έχουν όμως τροποποιηθεί ελαφρώς, προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Έτσι, διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Ο Reinhold Gerstetter, ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων. Στο νέο σχέδιο λαμβάνονται πλέον υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της Ε.Ε. από το 2002 και μετά. Για παράδειγμα, στον χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται η Μάλτα και η Κύπρος, το όνομα του νομίσματος («ευρώ») αναγράφεται -πέραν των λατινικών και των ελληνικών- και με κυριλλικά στοιχεία, ενώ τα αρχικά της ΕΚΤ εμφανίζονται σε δέκα, και όχι πια σε πέντε, γλωσσικές παραλλαγές.

Όπως και το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», θα περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διακόψει οριστικά την παραγωγή του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ και να μην το συμπεριλάβει στη σειρά τραπεζογραμματίων «Ευρώπη». Οι άλλες ονομαστικές αξίες παραμένουν ίδιες: 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ.

Πηγή