Ερευνα μεταξύ φοιτητών του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, δείχνει ότι οι νέοι ζουν επικίνδυνα και, με τις επιλογές τους, δείχνουν να φλερτάρουν με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, βλεννόρροια, σύφιλη, HPV, AIDS κ.ά.).
Η πλειοψηφία, παρ’ ότι έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή από αρκετά νωρίς, με μικρότερη ηλικία έναρξης τα 14 έτη, εμφανίστηκε να αγνοεί τους κινδύνους για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να μην κάνει χρήση προφυλακτικού και να περιορίζεται στην εκτίμηση της καλής υγείας του ή της συντρόφου του από την εξωτερική εικόνα που εμφανίζει. Κι αυτό συμβαίνει όταν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν, για παράδειγμα, χλαμύδια δεν γνωρίζουν ότι έxoυν επειδή δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Την έρευνα διενήργησαν ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο ΣΚΟΠΟΣ
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν χθες τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δρ. Ιωάννης Δετοράκης (υγιειονολόγος και μέλος του Συλλόγου Προστασίας ΚΥ Χαλανδρίτσας), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (γιατρός εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας) και Ιωάννα Αναστασοπούλου (πρώην προϊσταμένη του τμήματος Περίθαλψης Κοινωνικής Μέριμνας του ΤΕΙ Πατρών και νυν νοσηλευτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
Αντικειμενικός σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των γνώσεων, των στάσεων και των συμπεριφορών των νέων φοιτητών των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ως προς τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην έρευνα συμμετείχαν 217σπουδαστές από όλα τα ΤΕΙ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οσον αφορά στην εικόνα του δείγματός μας, ως προς τα δημογραφικά στοιχεία, αυτό αποτελείται στην πλειοψηφία του από γυναίκες φοιτήτριες των ΤΕΙ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το 66% του δείγματος είναι γυναίκες. Το 94% του δείγματος, κατά τη στιγμή της διεξαγωγής της έρευνας ήταν άτομα νεότερα από τα 25 έτη. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα του δείγματός μας είναι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι.
Στο δείγμα συμμετείχαν φοιτητές από 6 διαφορετικά Τεχνολογικά Ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Το ΤΕΙ Πατρών, το ΤΕΙ Αιγίου, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το ΤΕΙ Αμαλιάδος, το ΤΕΙ Πύργου και το ΤΕΙ Αντιρρίου.
Το 91% του δείγματος αποτελείται από άτομα ελληνικής καταγωγής, το 6% κατάγονται από κάποια άλλη βαλκανική χώρα και το 3% από κάποια άλλη χώρα.
Τέλος, το 55% του δείγματος κατάγεται από κάποια αστική περιοχή, το 16% από ημιαστική περιοχή, το 19% από αγροτική και το 10% από νησιώτικη.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
> Το 40% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα διατηρούσαν κάποια μόνιμη σχέση.
> το 12% αντίθετα βρισκόταν σε περιστασιακή σχέση κατά την έρευνα.
> το 3% δήλωσαν πως προτιμούσαν τη σχέση μιας βραδιάς.
> το 45% των συμμετεχόντων δεν είχαν σχέση κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.
> το 46,4% των νέων είχαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 20 ετών.
> 1 στους 3 συμμετέχοντες είχε την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία κατά τις ηλικίες από 15-17 ετών (33,2%).
> το 4% είχαν εμπειρία πριν συμπληρώσουν τα 15 έτη.
> το 4% του δείγματος είχε την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία μετά τα 20 έτη.
> το 13% του δείγματος δεν είχε σεξουαλική εμπειρία μέχρι τη στιγμή διεξαγωγής της έρευνας.
ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ
Τα ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς την συνήθεια των νέων να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
> Μόλις το 54% των νέων που ήδη έχουν σεξουαλικές επαφές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
> Ενας στους τέσσερις δήλωσε πως χρησιμοποιεί συχνά (25%).
> Το 11% λίγες φορές.
> Το 7% μόνο όταν το θεωρεί απαραίτητο.
> Το 3% δεν συνηθίζει να φορά.
Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα τον λόγο που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, δίνοντας την επιλογή «άλλο» ως απάντηση.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Ενδεχομένως να οφείλονται και σε οικονομικούς λόγους στη μη τακτική χρήση προφυλακτικού, καθώς αναφερόμαστε σε μια ηλικιακή ομάδα με χαμηλά έως μηδενικά εισοδήματα διαβίωσης.
Φαίνεται όμως ότι αυτός ο λόγος δεν ισχύει καθώς όπως ανέφερε η κ. Αναστασοπούλου όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθεσε δωρεάν προφυλακτικά σχεδόν κανένας σπουδαστής δεν πήγε να τα προμηθευτεί. Δεύτερος λόγος μη χρησιμοποίησης προφυλακτικού είναι η έλλειψη ικανοποίησης για τους νέους. Ακολουθεί η δικαιολογία της απώλειας της διάθεσης έπειτα της πρόφασης της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον ερωτικό σύντροφο ή η ντροπή και τέλος η επιλογή πως το θεωρούν περιττό. «Δυστυχώς οι συνέπειες από τη στάση αυτή είναι άσχημες. Φτάνουν σ’ εμάς όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του νοσήματος που κόλλησαν ή όταν έχουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Κι εκεί ξεκινάει μία δύσκολη διαδικασία που πρέπει να ενημερώσεις την οικογένεια και να βοηθήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης» πρόσθεσε η κ. Αναστασοπούλου. «Το 2016 είχαμε 200 θανάτους μωρών από σύφιλη. Στη χώρα μας από το 2003 μέχρι το 2010 καταγράφηκε αύξηση κατά 38% στη σύφιλη, νόσος που παλιότερα είχε εξαφανιστεί» υπογράμμισε ο κ. Δετοράκης.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Ως σημαντικό εύρημα της εύρημα της έρευνας ο κ. Δετοράκης αξιολόγησε το ποσοστό των απαντήσεων των νέων ως προς την πηγή πληροφόρησης για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απάντησε πως πληροφορήθηκαν από τα σχολείο. Δεύτερη κατά σειρά επιλογή ήταν η πληροφόρηση μέσω έντυπου ενημερωτικού υλικού. Τρίτη επιλογή ήταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έπειτα οι φίλοι, οι νοσηλευτές και τέλος τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού. Δηλαδή υπάρχει ανατροπή στις πηγές πληροφόρησης σε σύγκριση με παλαιότερη έρευνα προ 20ετίας.
«Πριν από μερικά χρόνια η πλειοψηφία μας απαντούσε ότι η βασική πηγή πληροφόρησης ήταν οι φίλοι. Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συστηματική ενημέρωση των μαθητών» ανέφερε ο κ. Δετοράκης.
Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωρόπουλος πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και τον βοηθό περιφερειάρχη σε θέματα υγείας – πρόνοιας Αντώνη Χαροκόπο, είχαμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Απευθύνουμε αίτημα και προς τη νέα αρχή να υπάρξει συνέχεια. Εμείς είμαστε εδώ εργαζόμαστε εθελοντικά και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη σχετική ενημέρωση στα σχολεία της περιοχής μας».
Καταλήγοντας, η κ. Αναστασοπούλου υπογράμμισε τον ρόλο της οικογένειας. «Δεν μπορεί η μητέρα να μιλάει για τη μόδα με την κόρη και να μην την ενημερώνει γι’ αυτά τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας. Οι γονείς δεν μπρέπει να το αντιμετωπίζουν ως ταμπού γιατί μοιραία θα κληθούν στην πορεία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».