Πόσο καλά αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Νιώθουν ότι ακούγεται η φωνή τους; Οι Bosse Spohn και Onur Erden βρίσκονται σε διάλογο με τους νέους προκειμένου να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Οι δύο σπουδαστές Πολιτικών Επιστημών ξεκίνησαν από τις Βρυξέλλες στις 7 Αυγούστου και έως τώρα έχουν επισκεφθεί πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, η Πράγα, η Ρώμη και η Νάπολη, όπου συναντούν νέους από όλη την Ευρώπη και μιλούν για τη σχέση τους με την ΕΕ. Το ταξίδι τους πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #engageEurope2019 και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα TUI.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και με αφορμή επίσης την πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος TUI «Young Europe 2019», οι ίδιοι συναντήθηκαν με ομάδα νεαρών Ελλήνων εργαζομένων στα γραφεία της TUI στην Αθήνα και συζήτησαν με νέους Έλληνες για το πώς οι νέοι στην Ελλάδα αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται από την ΕΕ, τι σκέφτονται για την Ευρώπη, τι λειτουργεί καλά ή τι πρέπει να βελτιωθεί.
«Παρά το γεγονός ότι πολλοί νέοι Έλληνες φαίνεται να έχουν απογοητευτεί από τις κυβερνήσεις, βλέπουμε ότι έχουν μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της ΕΕ. Ανακαλύψαμε μια προορατική νεολαία που είναι πρόθυμη να επιτύχει πρόοδο σε ευρωπαϊκή κλίμακα», ανέφερε ο Bosse.
Ο Onur πρόσθεσε επίσης ότι «Στην Ελλάδα είδαμε ότι υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον που συνδέεται με την ΕΕ, αν και επισκιάστηκε από τη δυσπιστία στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
«Οι γνώμες που ακούσαμε στην Ελλάδα συμβολίζουν τα πιστεύω του Ευρωπαϊκού νότου συνολικά. Η φωνή των νέων Ελλήνων αποτελούν βασικό παράγοντα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια καλά ενσωματωμένη νεολαία του Ευρωπαϊκού νότου στην Ευρωπαϊκή Ένώση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής ιδέας», πρόσθεσε ο Onur.
Τι σκέφτονται οι νέοι Έλληνες για την Ευρώπη
Η μελέτη «Young Europe 2019» έδειξε ότι η πλειοψηφία των νέων είναι θετική στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη της ένταξης της χώρας τους ως κράτος-μέλος στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα, η στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι επίσης θετική και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μια σαφής πλειοψηφία της τάξεως του 66% των νέων Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα τους θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Επιπλέον, οι νέοι Έλληνες σε πολύ υψηλό ποσοστό θεωρούν τους εαυτούς τους όχι μόνο πολίτες της χώρας τους αλλά ταυτόχρονα και Ευρωπαίους πολίτες (73%).
Επιπρόσθετα, οι νέοι Έλληνες έχουν το υψηλότερο ποσοστό, μεταξύ των Ευρωπαίων, που πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης (73%).
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι νέοι Έλληνες αισθάνονται κάποια έλλειψη εκπροσώπησης. Επίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως και οι Νότιοι Ευρωπαίοι γενικά, δεν πιστεύουν ότι η γενιά τους θα ζεί καλύτερα από τη γενιά των γονιών τους.