Ένα νέο είδος τυραννόσαυρου που έζησε 75 εκατομμύρια χρόνια πριν, ανακάλυψαν επιστήμονες στις πεδιάδες της Μοντάνα των ΗΠΑ δίνοντας μια εντελώς νέα προοπτική για το πώς έμοιαζαν.

Το αρπακτικό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ονομάστηκε Δασπλητόσαυρος horneri. Ήταν περίπου 9 μέτρα μακρύς και 2,2 μέτρα ψηλός και με βάση τις μελέτες φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητο ενώ έχει και τα ίδια νεύρα που κάνουν κάποιους από εμάς να φτερνιζόμαστε, όταν κοιτάζουμε σε έντονο ηλιακό φως.

Ακολούθησε μια ασυνήθιστη μορφή εξέλιξης που ονομάζεται ‘‘αναγέννηση’’ και αφορά την σταδιακή εξαφάνιση ενός παλαιότερου είδους σταδιακά και τη μετατροπή του σε νέο είδος.
Χρησιμοποιώντας ραδιοχρονολόγηση, μια ομάδα με επικεφαλής τον Τόμας Καρ από το κολέγιο Carthage του Ουισκόνσιν διαπίστωσε ότι πριν εμφανιστεί ο D. horneri και αρχίσει να τρομοκρατεί τα θηράματά του – μικρότερους δεινόσαυρους όπως τα Θηριόποδα και τους Αδροσαυρίδες – ο παλιότερος συγγενείς του ήταν ένα ξεχωριστό είδος ο Δασπλητόσαυρος.

«Αν λάβουμε υπόψη τις γεωλογικές ηλικίες των δύο ειδών, η εξέλιξη του Δασπλητόσαυρου μας δίνει μια ένδειξη του πόσο αργά μπορεί η εξέλιξη να λειτουργήσει σε μεγάλους δεινοσαύρους, τα οποίο στην προκειμένη περίπτωση συνέβη σε μια έκταση 2.300.000 χρόνων», λέει ο Καρ.

Αυτή η εξελικτική πορεία κάνει τον νέο Τυραννόσαυρο ιδιαίτερο.

Όχι μόνο το δείγμα έδειξε ασυνήθιστα εξελικτική πορεία – αλλά επίσης, επέτρεψε στους ερευνητές να ανασυνθέσουν το πρόσωπο του D. horneri. με τέτοια ακρίβεια, που άλλαξε κυριολεκτικά το πρόσωπο των τυρανόσαυρων από όπως το ξέραμε.

Η ομάδα ήταν σε θέση να διαμορφώσει το πρόσωπο του νέου τυραννόσαυρου με απίστευτη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πτερυγίων γύρω από το στόμα, το παχύ σαν πανοπλία δέρμα, τα κέρατα μπροστά στα μάτια του και το εξαιρετικά ευαίσθητο ρύγχος.
Ο Michael Greshko εξηγεί στο National Geographic, « το ζωντανό οστό διαμορφώνεται από τα καλούπια των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων».

Όλοι αυτοί οι ιστοί αφήνουν μια εντύπωση στον απολιθωμένο οστό, η οποία στη συνέχεια θα αφήσει ίχνη στους ερευνητές για πως ήταν το εδώ και χρόνια υπό εξαφάνιση πλάσμα.
Παρόλα αυτά, για ολοκληρώσουν την εικόνα του αρπακτικού , οι ερευνητές έπρεπε να πάνε πέρα από τον τομέα των σπουδών τους και να συγκρίνουν τα ευρήματά τους με την ανατομία από τους στενότερους συγγενείς διαβίωσης των δεινοσαύρων – τα πουλιά , τους κροκόδειλους και τους αλιγάτορες.

Βρήκαν ένα πολύπλοκο δίκτυο των νεύρων του προσώπου, εκπληκτικά παρόμοιο με αυτό που μπορεί να βρεθεί κάτω από το δέρμα κροκοδείλων σήμερα.

«Η εύρεση μας μιας σύνθετης αισθητηριακής μεμβράνης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί προέρχεται από το τρίδυμο νεύρο», λέει ένας από ανατόμους της ομάδας, ο Jayc Sedlmayr από την Ιατρική Σχολή της Νέας Ορλεάνης.

«Αυτό έχει μια εξαιρετική ιστορία εξέλιξης σε διαφορετικές “έκτες αισθήσεις’’ σε διαφορετικά σπονδυλωτά», πρόσθεσε.

Το τρίδυμο νεύρο στο πρόσωπο του τυραννόσαυρου είναι το ίδιο με εκείνο που συλλέγει αισθητηριακές πληροφορίες μέσα από τα μουστάκια σε πολλά ζώα, και επίσης κάνει μερικούς ανθρώπους να φτερνίζονται σε έντονο ηλιακό φως.

Πηγή : http://www.sciencealert.com
Φωτογραφία: sciencealert.com