Άνευ επαγγελματικών δικαιωμάτων οι τίτλοι σπουδών που δίνουν 195 από us400 σχολές Πτυχίο χωρίς αντίκρισμα σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων και εργασιακής αποκατάστασης Φαινόμενο άκρως ελληνικό και όχι σημερινό, καθώς χιλιάδες φοιτητές που κοπίασαν και απέκτησαν πτυχίο στο τέλος έμειναν με άδεια χέρια. Το ζήτημα αφορά ουκ ολίγα πτυχία πανεπιστήμιων και ΤΕΙ σε τομείς του κατασκευαστικού και του τεχνολογικού τομέα, της αγροτικής παραγωγής, της εκπαίδευσης, αλλά και των θεωρητικών επιστημών.
Εδώ και 35 χρόνια, πολλές πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν από το υπουργείο Παιδείας υιοθετούσαν μερικές φορές άκριτα την ανεξέλεγκτη ίδρυση τμημάτων, σχολών, ακόμα και ολόκληρων πανεπιστημίων και ΤΕΙ χωρίς πραγματικό σχεδιασμό και βιώσιμα κριτήρια, αλλά με κομματική και τοπικιστική σκοπιμότητα.
Το αποτέλεσμα είναι ορατό σήμερα, καθώς, από τα περίπου 400 τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195, δηλαδή τα μισά, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα. Την απίστευτα χαοτική και απαράδεκτη κατάσταση αναγνώρισε, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
Σε επίπεδο προθέσεων, ο υπουργός Παιδείας κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς επιχειρεί να συντονίσει πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ώστε με από κοινού συνεννόηση τα τμήματα και οι σχολές να χαράξουν τις γραμμές των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των γνωστικών αντικειμένων τους. Το ζήτημα αφορά ουκ ολίγες σχολές και τα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που δεν έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα ή δεν έχουν εγκριθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, 150 τμήματα και σχολές έχουν καταθέσει ήδη προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι σε επικείμενο νομοσχέδιο, που θα τεθεί προς διαβούλευση και το οποίο θα αφορά θέματα μεταπτυχιακών σπουδών και ανώτατης εκπαίδευσης, θα εισαχθεί και η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: http://www.dictyo.gr